Kinneviksbolag charmade investerarna

Stockholmsbörsen adderade ytterligare till den senaste tidens uppgångstrend när handeln tog vid efter helgen. Två bolag med Kinneviksfären på storägarlistan som största gemensamma nämnare dominerar dagens rapportnyhetsflöde och får se sina kurser lyfta; Millicom och CDON.

SIX Generalindex noterades vid måndagens stängning 0,6 högre procent vid 392 medan OMXS30-index hade ökat 0,4 procent till 1.289. Omsättningen var 11,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Telekomoperatören Millicoms justerade ebitda-resultat blev 3 procent bättre än vad marknaden, enligt SIX Market Estimates enkät, hade räknat med. Även på översta raden var försäljningen något högre än väntat medan resultatet före skatt tyngdes av en oväntad engångskostnad på 100 miljoner dollar.

Millicom upprepade utsikterna men sänkte intäktsprognosen för Online 2013. Hans-Holger Albrecht sade dock i en intervju med SIX att han inte ser någon dramatik i den sänkta Online-prognosen. Bolaget tittar inte på nya licenser för närvarande men går gärna in på fler marknader på längre sikt. Den långsiktiga planen att fördubbla intäkterna kvarstår.

Investerarna gillade Millicoms delårsbesked och höjde aktien med 10 procent till 616 kronor.

Näthandelsbolaget CDON ökade på förlusterna under det tredje kvartalet, bland annat på grund av en lagernedskrivning av datorprodukter på 13 miljoner kronor.

CDON-vd:n Paul Fischbein uppgav i en intervju för SIX att man vill lägga sina operationella utmaningar bakom sig. Lagerutförsäljningen av datorprodukter i CDON.com går snabbare än väntat och kassaflödet är positivt för andra kvartalet i rad.

Marknaden tog fasta på det positiva och höjde CDON-aktien med 12 procent.

Investmentbolaget Kinnevik, storägare i CDON och Millicom, utvecklades starkare än börsen som helhet med en uppgång på 3,0 procent i dag. Investmentbolaget har därmed värderats upp nära 78 procent i år, exklusive utdelning.

Hygien- och papperskoncernen SCA avancerade ytterligare 2,3 procent, efter att ha klättrat 6,9 procent på sina delårsbesked i fredags. Aktien var även i dag Stockholmsbörsen omsatta och den aktie som bidrog mest till att höja storbolagsindex SIX30.

Rekommendationshyllningar kring SCA från analytiker har följt rapporten då bland annat Swedbank höjt sin syn på aktien till köp, från tidigare neutral, och Handelsbanken byter fot till öka, från tidigare minska.

Bland övriga storbolagsrekommendationer har Société Générale sänkt sin rekommendation på Atlas Copco till sälj. A-aktien stängde marginellt upp, +0,1 procent.

I övriga verkstadssektorn sjönk SKF, som rapporterade i förra veckan, med 0,5 procent.

Bemanningsbolaget Uniflex förbättrade resultatet i tredje kvartalet och spår vinst i Norge även under vinterhalvåret samt att Tyskland når vinst 2014. Aktien lyfte 7,4 procent.

Kontraktstillverkaren Note vände till förlust i tredje kvartalet, tyngt av en avsättning på 8,4 miljoner kronor för en krisdrabbad kund. Aktien föll 4,6 procent.

Nederman föll 5,2 procent efter säljrekommendation från Dagens Industri.

På det finanspolitiska planet nådde USA nådde till sist en tillfällig budgetuppgörelse i förra veckan. Bilden börjar nu klarna kring hur den senaste tidens osäkerhet på området fått marknadsaktörer att skjuta fram sina förväntningar på när centralbanken Federal Reserve tidigast kan väntas börja strama åt sina penningpolitiska lättnader, i form av obligationsköp.

Eftermiddagens mest välbevakade makrostatik var försäljningen av befintliga hus i USA. Utfallet innebar en försäljning av befintliga hus på 5,29 miljoner hus i årstakt under september månad, i linje med förhandsförväntningarna om 5,30 miljoner.

I morgon, tisdag, ökar tempot i rapportsäsongen då tungviktare som Boliden, MTG, Stora Enso, Swedbank och Tele2 bekänner färg. Då väntas också den viktiga amerikanska jobbrapporten för september som försenats hela tre veckor.

Index         Senast I dag %  I år %
OMX Stockholm 30     1289  +0,4  +16,6
SIX Generalindex     392  +0,6  +18,5
SIX Avkastningsindex   687  +0,6  +23,3
SIX Sverige cykliskt 15  341  +0,5   +7,2
SIX Sverige defensivt 15 397  +2,4  +15,4
SIX Volatilitetsindex  12,6  +2,2  -12,8

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s