Stadigt högre med Elekta som klart undantag

Stockholmsbörsen såg utbredda uppgångar under fredagen, om än av blygsam magnitud. Elekta stack ut på nedsidan efter en vinstvarning och Bufab klättrade högre i börsdebuten. Flera företrädesvis mindre bolag har meddelat bokslut. Eftermiddagens amerikanska husdata gav inga större effekter på börsindex.

SIX Generalindex stängde upp 0,5 procent till 417 medan OMXS30-index ökade 0,5 procent till 1.349. Omsättningen var 14,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Elekta var i fokus efter att ha vinstvarnat på morgonen. Det svagare än väntade resultatet beror enligt medicinteknikbolaget i huvudsak på lägre levererade volymer av Leksell Gamma Knife än förväntat, samt betydande negativa valutakurseffekter.

Elektas rörelseresultat i dess tredje kvartal landar preliminärt på 260 miljoner kronor. Enligt en analytikerenkät med 12 deltagare väntades här 487 miljoner. Elekta backade 9,9 procent, som fredagens mest handlade aktie.

Näst högst omsättning sågs i H&M, +0,6 procent, följt av Volvo, +0,4 procent, och Ericsson, +1,3 procent.

Lundin Mining rapporterade sent på torsdagskvällen. Gruvbolagets nettoresultat på 0,07 dollar per aktie för det fjärde kvartalet 2013 understeg analytikernas snittförväntningar på 0,08 dollar, enligt SIX News. Även omsättningen var under förväntan.

Under torsdagseftermiddagens rapportkonferens berättade vd Paul Conibear kring hur Lundin Mining först och främst fokuserar på att få upp Eagle-gruvan i USA, därefter väntas enastående kassaflöden från Eagle och fortsatt mycket goda kassaflöden från Tenke. Conibear menar att någon sorts återföring till aktieägarna definitivt övervägs i styrelsen.

Lundin Mining-aktien föll 0,8 procent. Desjardins har följt upp rapporten med att sänka rekommendationen från köp till behåll.

Bufab Holding gjorde börsdebut på fredagen. Aktien stängde på kursen 49 kronor, vilket var 6,5 procent högre än den fastställda noteringsemissionskursen vid 46 kronor.

Vitvarukoncernen Electrolux ordförande Marcus Wallenberg tänker på grund av nya EU-regler ej ställa upp till omval vid stämman. Som ersättare på ordförandeposten föreslås Atlas Copcos vd Ronnie Leten. Electrolux var upp 1,9 procent.

I det täta rapportflödet under dagen noterades Melker Schörling och Atrium Ljungberg bland övriga större bolag.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungbergs resultat efter finansnetto steg med 88 procent i fjärde kvartalet 2013 jämfört med i fjol. Kvartalets intäkter steg 15 procent totalt i årstakt, medan hyresintäkterna isolerat steg 12 procent. Utdelningsförslaget för 2013 innebar en höjning med 7 procent jämfört med 2012. Aktien var ned 1,4 procent.

Investmentbolaget Melker Schörling meddelade ett substansvärde på 318 kronor per aktie per den 20 februari och föreslog en höjning av utdelningen till 2,25 kronor för 2013, jämfört med 1,75 kronor 2012. Aktien var upp 1,2 procent till 343,20 kronor.

Opcon minskade kvartalsförlusten, meddelade en order från Snowman och aviserade ett sparprogram. Aktien föll 5,8 procent.

Yrkeshandelskedjan Swedol gick fram 4,4 procent sedan vd:n köpt ytterligare 50.000 aktier i det egna bolaget.

På rekommendationsfronten höjde Handelsbanken FinnvedenBulten till köp, från tidigare öka. Aktien avancerade 7,0 procent.

Swedish Match tappade 3,7 procent till 205,40 kronor. För dagen har det blivit känt att Credit Suisse sänkt sin riktkurs till 202 kronor, från tidigare 209 kronor, med fortsatt underperform-rekommendation.

På makrofronten meddelades försäljningen av befintliga hus i USA ha sjunkit med 5,1 procent till 4,62 miljoner hus i årstakt under januari.

Marknadens prognos var en tillbakagång med 4,5 procent (från den preliminära nivån månaden innan) till 4,65 miljoner hus. I december uppgick försäljningen till oreviderade 4,87 miljoner hus.

Den svenska rapportsäsongen börjar nu närma sig slutet där ett mindre antal bolag återstår nästa vecka.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s