Avvaktande stämning på Stockholmsbörsen inför Feds besked

Stockholmsbörsen handlades i ett snävt intervall under onsdagen. Flödesmässigt låg fokus fortsatt på investerarnas positionering inför kvällens amerikanska penningpolitiska besked. Kring den ovissa utvecklingen för Ukraina, inklusive Krim-halvön som Ryssland nu vill annektera, var flödet mindre intensivt än under tisdagen.

Branschmässigt sågs en märkbart spretig utveckling, med styrka inom telekom och svaghet inom råvaror och råvarurelaterat. Bland enskilda bolag sänktes Atlas Copco av vd:ns uttalanden under en analytikermiddag.

SIX Generalindex stängde upp med 0,1 procent till 420 och OMXS30-index steg med 0,1 procent till 1.360. Omsättningen var 14,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Enligt en genomgång som SIX genomfört ligger konsensus kring en oförändrad ränta och fortsatta nedtrappningar av obligationsköpen med 10 miljarder dollar. Desto mer osäkert är det vad Fed kommer göra med sina framåtblickande uttalanden.

Beskedet kommer 19.00, svensk tid. Därefter talar ordföranden Janet Yellen klockan 19.30.

I en färsk analys beskriver Morgan Stanley, efter att ha träffat Atlas Copcos ledning under en årlig middag, att man ser en dämpad efterfrågan för verkstadsgruppen på kort sikt samtidigt som bolagets marginaler väntas fortsättas att pressas de kommande kvartalen. Enligt en kommentar till SIX från Atlas presschef Ola Kinnander sades inget som var nytt, istället ska det ha handlat om upprepningar av vad som sades i samband med rapporten för det fjärde kvartalet, det vill säga att läget är oförändrat.

I kombination med generell svaghet i råvarurelaterade aktier ledde det till att Atlas Copco, som dagens mest handlade, föll 2,2 procent. Sektorkollegan Sandvik tappade 1,4 procent.

Volvo lanserar en ny serie bussar, UD, speciellt utvecklade för tillväxtmarknaderna. De första bussarna kommer att levereras till kund senare i år.

Ett samgående mellan Scania och Volkswagen skulle vara positivt för Volvo på kort sikt, menar finansmannen Christer Gardell, rapporterade Bloomberg News. Gardell är medgrundare och chef för aktivistfondbolaget Cevian, som är näst största ägare i Volvo. Volvo steg 0,8 procent till 99,95 kronor.

EU bötfäller kullagertillverkaren SKF med totalt 315 miljoner euro i spåren av kartellutredningen rörande kullagertillverkare i Europa. Sex tillverkare har gått med på att betala totalt 953 miljoner euro i förlikningen med EU. SKF avsatte redan i december i fjol 3 miljarder kronor för potentiella böter från kartellutredningen. SKF:s B-aktie sjönk 0,3 procent.

China Telecom, som är en viktig kund till både Ericsson och Nokias verksamhet NSN, planerar för kraftigt ökade mobila kapitalinvesteringar under 2014. Bedömningen är att de mobila kapitalinvesteringarna stiger med 44 procent till 42,3 miljarder yuan, ungefär samma belopp i kronor. De totala kapitalinvesteringarna väntas dock bara öka marginellt.

De båda telekomleverantörerna på den svenska börsen fick se sina aktier backa, Ericsson med 0,1 procent och Nokia med 0,3 procent.

H&M-konkurrenten Inditex, som driver Zara, släppte under morgonen helårssiffror för 2013. Nettoresultatet för året på 2,38 miljarder euro i linje med Bloombergs konsensus. Samtidigt rapporterades att försäljningen under perioden 1 februari till 15 mars 2014 steg med 12 procent. Inditex aktie steg med nästan 5 procent i Madrid, medan H&M ökade 0,4 procent till 286,90 kronor i Stockholm.

Recipharm, en kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin, meddelade att de avser att notera sig på Stockholmsbörsen. Första handelsdag beräknas till den 3 april. Vid full anslutning uppgår värdet av erbjudandet inom intervallet 1.209 till 1.444 miljoner kronor.

SEB inledde sin bevakning av Arcam med en köprekommendation och riktkurs på 273 kronor. Aktien ökade 4,6 procent till 227 kronor.

Affärsvärlden har utfärdat köprekommendationer för Mekonomen, Nederman och Micronic. Aktierna steg med 3,3, 4,9 respektive 1,9 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s