Börsoptimism ökar efter hoppfulla Kina-besked

Stockholmsbörsen avslutade måndagen nära dagshögsta, med stöd från nya nominella indexrekord i New York.

Omvärldssentimentet lyftes av att Kina utlovat bland annat finanssektorreformer. Helgen fortsatt osäkra händelseutveckling i östra Ukraina förmår inte hålla tillbaka riskaptiten nämnvärt.

SIX Generalindex noterades vid stängning 0,9 procent högre vid 428 medan OMXS30-index ökade 0,8 procent till 1.365. Omsättningen var 13,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

De kinesiska fastlandsbörserna avancerade som svar på att landets styrande kommunistparti presenterat en reformskiss gällande kapitalmarknaderna, inklusive bättre möjligheter för utländskt kapital att delta och lättare kapitalkontroller.

Kina-optimismen spillde över rejält på basmetallerna, vilket lyfte bland andra Lundin Mining och Boliden med 4,6 respektive 1,6 procent.

Över i oljesektorn köprekommenderas Lundin Petroleum-aktien av Dagens Industri. Aktien har presterat sämre än index de två senaste åren, men marknadens osäkerhet gällande Johan Sverdrup är överdriven, menar tidningen. Utöver det har Lundin Petroleum meddelat att man framgångsrikt slutfört sin utvärderingsborrning 16/1-18 på Edvard Grieg-fältet. Aktien klättrade med 2,5 procent.

Efter en stark utveckling på fredagens kvartalsbesked från e-handelsinnehavet Zalando avancerade investmentbolaget Kinnevik med ytterligare 4,7 procent till 256,80 kronor.

Danske Bank har skruvat upp riktkursen för Kinnevik till 290 kronor från 285 kronor. Rekommendationen är kvar på köp.

AstraZeneca fortsätter att försöka övertyga marknaden om styrkan i dess forskningspipeline, samtidigt som så väl amerikanska Pfizers som AstraZenecas vd:ar förbereder sig för att möta de brittiska politikerna gällande den tidigares budavsikter på den senare.

Inklusive helgen har AstraZeneca med dotterbolaget Medimmune sänt ut inte mindre än tre forskningsrelaterade pressreleaser, varav helgens rörde Brodalumab som i förra veckan rapporterades ha en årlig försäljningspotential på mellan 0,5 till 1,5 miljarder dollar enligt analytiker.

AstraZeneca-aktien utvecklades sämre än börsen, +0,3 procent.

Ägarbolaget Nidron har lagt bud till Fenix Outdoors aktieägare av B-aktier om att överlåta samtliga sina aktier mot nyemitterade B-aktier i Nidron. Fenix oberoende styrelseledamöter ställer sig ”principiellt positiva till ett domicilbyte” som sker utan uppköpspremie. Fenix var upp 2,2 procent för dagen.

Dannemora Mineral har beslutat om att ställa in betalningarna och låta produktionen ligga nere tills vidare. Aktien hann rasa med drygt 49 procent innan den handelsstoppades under morgonen, ett stopp som hållit i sig dagen ut.

Doro redovisade en lägre vinst under det första kvartalet jämfört med för ett år sedan. Bolaget ser tillväxt under 2014, men främst under det andra halvåret. Från att handlas ett par procent upp inför rapporten stängde Doro-aktien 7,7 procent lägre för dagen.

Börsveckan rekommenderar köp av bland annat Haldex, Studsvik och IAR. Det bidrog till att Haldex klättrade med 3,4 procent, Studsvik med 3,5 procent samt IAR med 2,4 procent.

East Capital Explorer har tecknat preliminärt avtal om köp av Vilnius Business Harbour och räknar där med en initial investering om 22 miljoner euro. ECEX ökade med 2,9 procent.

Aerocrine redovisade en förlust under årets första kvartal som var i samma storleksordning som för ett år sedan och aktien tappade 4,1 procent.

Endomines förlust förvärrades i senaste kvartalet och den redan kommunicerade guldproduktionen föll något. Aktien var ned 8,9 procent.

Ska man summera de senaste skeendena i östra Ukraina fastslår pro-ryska separatister att helgens folkomröstningar kring ökat självstyre med övervägande majoritet vunnits av ja-sidan. Både Ukraina och det internationella samfundet har dock avfärdat folkomröstningarna som olagliga, och anklagelser om valfusk har förekommit.

Enligt Dow Jones Newswires rapportering på måndagseftermiddagen har en separatistledare i östukrainska regionen Donetsk nu utropat självständighet från ukrainska staten och påstår att man inlett processen med att ansöka till Ryssland om att få göra regionen till en del av den ryska federationen.

EU har utökat sanktionerna mot Ryssland efter omröstningarna. Enligt diplomater har EU:s utrikesministrar enats om att lägga till ytterligare 13 personer samt två företag på unionens sanktionslista.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s