Jobbsiffrorna från USA gav fredagsrally på börsen

Stockholmsbörsen vände upp från en oregelbunden tendens efter att de amerikanska jobbsiffrorna presenterats vid klockan 14.30. Bland rapportbolagen blev Oriflame kursvinnare medan Swedish Match, Securitas och Holmen noterades lägre.

SIX Generalindex var vid stängningen upp med 1,7 procent till 512 medan OMXS30-index ökade 1,8 procent till 1.616. Omsättningen var 23,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 33,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 223.000 personer i april. Marknadens prognos var en ökning i sysselsättningen med 224.000.

”Den ekonomiska uppgången måste ske i lagom takt, annars höjer centralbankerna räntorna och det skulle ogillas av börserna. Placerarna vill se en ekonomisk uppgång, men med fortsatta stimulanser”, säger Swedbanks aktieanalytiker, Anders Roslund, till SvD Näringsliv.

Uppgångar sågs även på de ledande Europabörserna, inte minst i London då Tories får majoritet i underhuset efter torsdagens brittiska parlamentsval.

Swedish Match var det största av morgonens rapportbolag. Swedish Match levererade ett resultat före skatt som var 11 procent bättre än väntat, men anledningen var ett starkt resultat i intressebolaget STG som tillverkar cigarrer och piptobak. En stor del av det bättre än väntade resultatet där kom också från en positiv omvärdering. Tobaksbolagets viktiga snusmarginal kom in sämre än väntat och aktien backade 0,1 procent.

Securitas delårsresultat kom in något under förväntan. Omsättningen var dock 19.486 miljoner kronor mot väntade 18.926 miljoner. Totalt för koncernen nådde den organiska försäljningstillväxten 5 procent i det första kvartalet, ”en förbättring som återspeglades i samtliga affärssegment”, enligt vd Alf Göransson. Aktien handlades ned 0,5 procent.

Holmens rapporterade ett rörelseresultat som var 13 procent sämre än förväntningarna. Resultatet belastades med 130 miljoner kronor i spåren av planerade större underhålls- och ombyggnadsstopp och prisnedgångar för tryckpapper och sågade trävaror uppvägdes av en svagare svensk krona, enligt bolaget. Aktien var ned 0,4 procent.

Oriflame visade lägre resultat och omsättning men träffade i stort sett analytikernas förväntningar med morgonens rapport. Kosmetikaföretaget uppgav att de övergripande marknadsförhållandena var fortsatt mycket volatila på deras viktiga marknader i öst, trots att rubeln nyligen stärkts. Bolaget såg därför en nedgång i Ryssland under första kvartalet. Aktien stärktes 6,3 procent.

UBS har höjt rekommendationen för Ericsson till köp, från tidigare neutral. Aktien avancerade 4,5 procent.

SAS-koncernens totala passagerartrafik (RPK) föll med 11,7 procent i april, jämfört med samma månad i fjol. Dessutom har Svensk Pilotförening avbrutit förhandlingarna med SAS och varslat om stridsåtgärder i form av total arbetsnedläggelse från den 21 maj. Aktien dök 6,5 procent.

Medicinteknikbolaget Raysearch visade en kraftig förbättring på alla punkter i det första kvartalet. Resultatet för skatt steg till 33 miljoner kronor från 6 miljoner kronor samma kvartal året innan. Aktien steg 1,8 procent.

Spelutvecklingsbolaget G5 Entertainment redovisade ett sämre resultat i kvartalet än föregående år. Att omsättningen steg kraftigt hjälpte inte och aktien tappade 4,1 procent.

I finanssektorn redovisade Catella ett klart högre resultat och en klart högre omsättning i kvartalet. Bolaget meddelade också att det har tecknat avtal med Arctic Securities för försäljning av samtliga aktier i dotterbolaget Nordic Fixed Income. Marknaden handlar upp aktien 1,8 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s