Nibe och Fingerprint vinnare på försiktig börs

Stockholmsbörsen stängde precis ovan nollstrecket efter en trendlös session på måndagen. Utvecklingen var starkare än för storbolagsindex i Frankfurt och London på -0,3 procent vardera, och klart starkare än för Paris som föll 1,2 procent. Dagens största delårsrapportör Nibe gladde marknaden och det gjorde även biometribolaget Fingerprint som steg efter en stororder och Microsoft-spekulationer.

Breda SIX Generalindex sågs vid stängning upp 0,1 procent till 512 medan storbolagsindexet OMXS30 var nära oförändrat vid 1.617. Omsättningen var 15,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och summerade till 22,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

I Europa höll eurogruppen möte om Grekland varifrån lägesuppdateringarna duggat tätt.

SIX News är på plats i Bryssel och rapporterade på eftermiddagen att eurogruppsordföranden Jeroen Dijsselbloem betonat att det inte bör förväntas komma fram några konkreta resultat från förhandlingsbordet i dag utan att fokus låg på att diskutera grekernas reformer. Samtidigt finns det ”absolut inte” ännu någon ”plan B” för ett grekiskt utträde ur euroområdet, intygade Dijsselbloem.

Nibe slog analytikernas förväntningar på alla punkter i det första kvartalet och aktien var upp 6,3 procent som dagens starkaste bland storbolagen.

Värmeteknikbolagets omsättning landade på 2.950 miljoner kronor mot väntade 2.789 miljoner och resultat före skatt blev 5 procent bättre än väntat, 228 miljoner kronor mot väntade 217 miljoner i SIX News/Inquiry Financials enkät. Därtill fortsatte Nibe-koncernen att ta marknadsandelar under kvartalet, meddelade vd Gerteric Lindquist.

Fingerprint lyfte 11 procent efter att ha meddelat en touchsensororder värd 235 miljoner kronor. Aktien fick även bränsle från på uppgifter om att Microsoft under förra veckan visat bilder på Fingerprints touchsensor i en presentation om bolagets nya autentiseringsprogram Hello.

”Vi har inga vidare kommentarer om detta annat än att som en del av vårt samarbete med Microsoft har dom använt våra sensorer för att demonstrera nya funktioner i Windows 10. Om detta leder till att det kommer ut kundprodukter med Windows 10 som använder våra sensorer är för framtiden att utvisa”, kommenterade tillförordnade vd:n Jörgen Lantto till SIX i morse.

Moberg Pharmas resultat före skatt på 15 miljoner kronor i första kvartalet var dubbelt upp mot analytikerförväntningarna. Läkemedelsaktien stack iväg 13 procent högre.

Cloetta sänktes 4,8 procent på nyheten att Bengt Baron lämnar vd-posten under sommaren. Barons ersättare blir internrekryterade Cloetta Finland-chefen David Nuutinen.

I rekommendationsflödet var skogsbolaget Holmen ned 3,8 procent till 255,90 kronor sedan SEB sänkt riktkursen till 238 kronor och upprepat sälj. Danske Bank sänkte sin Holmen-riktkurs till 290 kronor och upprepar avvakta.

Kosmetikabolaget Oriflame backade 2,7 procent efter att ha sänkts till behåll från tidigare köp hos DNB.

Nokia steg 1,1 procent efter att Exane BNP Paribas höjt rekommendationen till outperform, från tidigare neutral.

Kvar bland dagens delårsrapportörer finns Björn Borg som släpper sin kvartalsrapport först efter stängningen, klockan 18.00. Aktien steg inför det med 2,0 procent i måndagshandeln.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       512   +0,1  +12,3
OMX Stockholm 30       1617   +0,0  +10,4
SIX Return index       953   +0,1  +15,3
SIX Sverige cykliskt 15    481   +0,3  +20,6
SIX Sverige defensivt 15   530   +0,7  +17,8
SIX Volatilitetsindex    18,2   +3,9  +16,6

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s