Nibe värmde marknaden

Nibes delårsrapport för första kvartalet kom in bättre än väntat på de flesta punkter. Såväl omsättning som resultat övertrumfade marknadens uppskattningar och aktien steg inledningsvis med cirka 4 procent under måndagen.

Omsättningen ökade hela 25 procent under kvartalet, varav 15 procentenheter berodde på förvärv och 10 procent var organisk tillväxt. Nibe hade valutamedvind under januari-mars, en stor del av den organiska tillväxten berodde på den försvagade  svenska kronan.

Omsättningsökningen klarades utan större hjälp av konjunkturen i Europa (43 procent av Nibes försäljning). Hur bra ska det då inte bli om/när efterfrågan tar fart på huvudmarknaden? Från första april 2015 har Nibe i alla fall hjälp av ett kraftigt höjt subventionspaket för installation av värmepumpar i Tyskland.

Under första kvartalet låg det största affärsområdet, Energy Systems, precis på marginalmålet 10 procent. Element hade 8,8 procents marginal men Nibe har ambitionen att lyfta marginalen för Element till 10 procent redan under innevarande år. Det minsta affärsområdet, Stoves, har med 5,8 procent under första kvartalet fortfarande en bit kvar till marginalmålet.

Den stora förändringen inom Energy Systems är effekten av de under hösten förvärvade nordamerikanska värmepumpsföretagen Waterfurnace och Enertech Global. Så här långt uppger Nibe att allt känns rätt vad gäller såväl omsättningsutveckling som resultat och valutakurs.

Nibes förvärvsambitioner ligger precis som tidigare på en hög nivå och tlllgången på företag till försäljning är dessutom god. Koncernen siktar fortsatt på att växa 20 procent per år, varav hälften ska vara organisk tillväxt och den andra halvan förvärv. Enligt planen ska omsättningen nå 20 miljarder kronor, med bibehållen god lönsamhet, senast år 2020. Under första kvartalet uppgick den rullande 12 månadersomsättningen till 11,6 miljarder kronor.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s