Högre räntor tyngde aktiemarknaden

Stockholmsbörsen föll på tisdagen, i likhet med Europabörserna, på grund av fortsatt osäkerhet kring Grekland och av stigande räntor.

SIX Generalindex sjönk med 1,1 procent till 506 medan OMXS30-index backade 1,0 procent till 1.600. Omsättningen var 18,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 27,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Grekland nådde i måndagens förhandlingar med Eurogruppen inte ett slutgiltigt avtal med sina internationella långivare, innebärande att landet får vänta ytterligare på fler nödlåneutbetalningar. Parterna är fortsatt oense kring hur pass långtgående reformer av Greklands arbetsmarknad och pensionssystem som ska genomföras.

Bland de mest handlade aktierna föll Sandvik 2,3 procent, Boliden var ned 2,3 procent medan Volvo backade 1,5 procent.

Meda, som höll kapitalmarknadsdag, sjönk 0,4 procent. Bolaget uppgav att det ser 60 förvärvskandidater i Europa samt upprepade målsättningen att ta ned skuldsättningsgraden.

B&B Tools gick fram 3,4 procent efter en rapport som pekade på ökad vinst.

Oljebolaget Shamaran varnade i sin rapport för att det svåra läget på marken i Iraks självstyrande kurdiska region (KRG) kan komma att försena dess första oljeproduktion från Atrush-fältet bortom tidigare prognos om årsslutet 2015. Aktien föll 7,8 procent till 0,65 kronor.

Klädbolaget Björn Borgs rapport bjöd på ett tapp i rörelsemarginalen och lägre intäkter. Rensat för leveransförskjutningar och för positiva valutaeffekter menade Björn Borg att man såg en mindre ökning i omsättningen, vilket dock inte hindrade aktien från att falla 5,4 procent.

Biometribolaget Precise minskade förlusten något men tappade intäkter. En stigande bruttomarginal räddade inte aktien, som föll 5,0 procent.

Spelbolaget Unibet gynnades dels av att Handelsbanken höjt aktierekommendationen till öka, från tidigare minska, och dels av att Apples svenska App Store återinfört spelappar. Aktien steg 2,8 procent.

Streamtjänstbolaget Mavshack kom med en rad sura besked inför handelsstarten. Först och främst kompletteras Mavshacks senaste havererade företrädesemission med riktade emissioner till bolagets garanter. Därtill meddelades två stora osäkra distributörsfordringar på cirka 38 miljoner kronor, en ny intäktsmodell som kommer att hämma 2015 års intäkter samt att marknadschefen Anders Lindén utsetts till tillförordnad vd. Aktien rasade 32 procent.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s