Börsen steg på förkortad handelsdag

Stockholmsbörsen steg på onsdagen då börsen stängde klockan 13.00 inför Kristi Himmelsfärd i morgon. Dagens förlorare var Elekta som rasade på vinstvarning, kreditförluster, avbokade order och vd-byte.

SIX Generalindex ökade med 1,0 procent till 511 medan OMXS30-index steg 1,4 procent till 1.622. Omsättningen var 10,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 15,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Elekta vinstvarnade och vd Niklas Savander fick lämna medicinteknikföretaget med omedelbar verkan. Tidigare vd:n och nuvarande styrelseledamoten Tomas Puusepp återvände som vd. Resultatet för räkenskapsåret 2014/2015 (maj-april) har fallit ut väsentligt under Elektas tidigare guidning, främst på grund av en svag utveckling i USA, uppgav Elekta. Resultatet påverkades även av försenade i leveranser och då framförallt på tillväxtmarknaderna.

Elektas justerade ebita-resultat var 40 procent sämre än SIX News/Inquiry Financials konsensus. Ovanpå det tillkom att en kundförlust om 58 miljoner kronor kommer att redovisas under fjärde kvartalet och att reserveringarna för osäkra fordringar höjs med 100 miljoner kronor till cirka 150 miljoner kronor. Därtill avbokade Elekta bokade order värda cirka 700 miljoner kronor. Elekta rasade 22 procent till 58,95 kronor.

Mekonomen blev däremot rapportvinnare på ett kvartalsresultat som blev 9 procent bättre än väntat ställt mot SIX News/Inquiry Financials analytikerkonsensus. Tillväxten blev bättre än väntat medan rörelsemarginalen var marginellt lägre än väntat. Aktien steg 6,0 procent.

Även Rottneros gick starkt på femdubblat resultatet i första kvartalet och beskedet att styrelsen beviljar en investering på 180 miljoner kronor för att öka kapaciteten vid massaproducentens båda bruk. Aktien var upp 4,0 procent.

En börsnotering av Swedish Match delägda bolag STG är mer sannolik i Köpenhamn än i Stockholm, avslöjar SWMA-vd:n Lars Dahlgren för Dagens Industri. Swedish Match steg 2,2 procent.

Spelutvecklingsbolaget Starbreeze släppte rapport som innehöll cirka 50 procents omsättningstillväxt och ökade kostnader för satsning på framtida tillväxt. Aktien avancerade 7,8 procent.

Saab hade kapitalmarknadsdag i Stockholm varifrån utsikterna för 2015 bekräftades. Aktien sågs upp 0,8 procent.

Swedols aprilförsäljning steg med 32 procent totalt sett. Aktien lyfte 3,5 procent.

Dagens Industri har börjat se på IT-konsulter som en trygg hamn med hög direktavkastning. Tidningens favoritbolag är Acando som steg med 3,9 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s