Volvo drog Stockholmsbörsen

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades kring nollan under dagen och landade vid stängningstid på plussidan av nollstrecket. Analytikerrekommendationer har satt fart på handeln i enskilda bolag medan marknaden höll andan vid Riksbankens direktionsmöte.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,4 procent till 514 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.623. Omsättningen var 15,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 33,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Riksbankens direktionssammanträde mynnade inte ut i några ytterligare stimulansåtgärder. Flera analytiker hade efter de svaga inflationssiffrorna för april väntat sig åtgärder som ytterligare räntesänkningar. En timme efter att mötet inletts stärktes kronan mot euron och dollarn.

Dagens största kursuppgång svarade Fingerprint för, som på morgonen meddelade en ny asiatisk touchsensor-order värd 230 miljoner kronor. Bolaget passade samtidigt på att höja intäktsprognosen för helåret till drygt 1,5 miljarder kronor, från tidigare prognos på drygt 1,0 miljarder kronor.

Bolagets tillförordnade vd Jörgen Lantto spår starkt ökande intäkter sekventiellt i andra, tredje och fjärde kvartalet 2015, enligt uppgift till SIX. Aktien var upp 35 procent som dagens näst mest omsatta.

Mest omsatt var verkstadsjätten Volvo som var upp med 3,2 procent. Bolaget fick stöd av flera analytikeruppgraderingar.

Alfa Laval backade istället tillbaka 0,1 procent efter att Nordea sänkt rekommendationen och riktkursen för aktien och Citi Research upprepat säljrekommendationen i Alfa Laval.

Bland tidningsanalyserna köprekommenderades ventilationsbolaget Systemair i måndagens utgåva av Dagens Industri. Börsveckan rekommenderar köp av Peab, IAR Systems, Götenehus, Beijer Ref och Troax.

Systemair steg 5,8 procent medan Peab steg 0,9 procent, Götenehus ökade 10 procent, Beijer Ref var +3,7 procent och Troax steg 2,8 procent. IAR Systems var ned med 0,2 procent.

Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin sålde under den 11 till 13 maj totalt 500.000 aktier via juridisk person, framgick det av insynslistan efter fredagens stängning. Att oljebolaget i dag meddelat beviljad produktionslicens för delägda ryska Morskaya-fältet lyfte därefter inte aktien, som handlades 1,5 procent lägre.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s