SIX News intervjuar Astrazenecas vd om bolagets möjligheter inom immunoterapier

SÖDERTÄLJE (SIX) Immunmodulerande läkemedel, som tar sin utgångspunkt från kroppens eget immunförsvar, har sedan en tid tillbaka varit ett av de hetaste områdena inom onkologi för behandling av olika former av cancer. Medan vd Pascal Soriot bedömer att Astrazeneca inom området har hamnat efter sina konkurrenter på marknaden för monoterapier så bedömer han att läkemedelsbolaget däremot potentiellt är ledande inom kombinationsbehandlingar.

”Om du tittar på monoterapimarknaden, där du endast använder en immunmodulerande agent, är vi på tredje eller fjärde plats så vi håller på att försöka komma ikapp”, sade Astrazenecas vd Pascal Soriot till SIX News.

Bildkälla: Astrazeneca

Bildkälla: Astrazeneca

Bland bolagen som konkurrerar på marknaden för immunomodulerande cancerbehandlingar finns ett flertal storbolag representerade som bland annat Roche, Sanofi, Pfizer, Bristol-Myers Squibb och Amgen.

Astrazeneca försöker med sina monoterapier inom immunmodulerande läkemedelskandidater gå mot nya indikationer där bolaget fortfarande kan bli först. Astrazeneca-chefen framhåller dock under intervjun vikten av kombinationsbehandlingar, där bolaget bedöms ligga längre fram gentemot konkurrenterna.

”Framtiden tror jag ligger i kombinationer av olika typer av immunmodulerande läkemedel och här är vi potentiellt ledande på marknaden”, säger Pascal Soriot. ”Om du tittar på det från ett produkt- och forskningsperspektiv är vi också ledande som en av topp tre. Det finns Bristol-Myers Squibb, Roche och vi, som är bolag med en bred portfölj som kan kombineras.”

Bristol-Myers Squibb har i sin produktportfölj immunläkemedlen Yervoy, Erbitux och Opdivo. Erbitux, som är en del av BMS samarbete med Eli Lilly, används för behandling av ändtarmscancer och cancer i huvud och nacke och hade under 2014 en total försäljning på cirka 1,8 miljarder dollar, varav 723 miljoner dollar avser BMS del och resterande avser tyska Mercks del.

Yervoy, som utvecklats för behandling av melanom och icke-småcellig lungcancer hade under 2014 en försäljning på 1,3 miljarder dollar. Opdivo, som godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i slutet av 2014 för behandling av melanom, hade under 2014 en marginell försäljning för året.

BMS håller även på med kombinationsstudier mellan Opdivo och Yervoy samt studier inom en del nya indikationer. Bakom de tre godkända immunläkemedlen har BMS bland annat elotuzumab i fas III-studier för behandling av multipelt myelom samt i tidigare faser urelumab, lirulumab och anti-lag3 i fas I-studier.

Immunmodulerande cancerbehandlingar är ett nyckelområde för Roche. Bolagets storsäljare Avastin, som är godkänd för behandling av sju olika cancerformer, sålde under 2014 för 6,4 miljarder schweizerfranc.

Avastin används bland annat vid behandling av spridd cancer utgången från tjock- och ändtarm, bröstkörtel, njure och lunga. Det finns även användningsområden vid cancer i halsen, äggstockscancer samt glioblastom, den vanligaste formen av hjärntumör. Roche genomför också kombinationsstudier med Avastin och en så kallad anti PD-L1 agent på patienter med cancer i urinblåsan samt tillsammans med Tarceva för behandling av en form av icke-småcellig lungcancer.

I Roches onkologiportfölj finns dessutom Herceptin mot bröstcancer och cancer i magen som sålde för 6,3 miljarder schweizerfranc 2014, Perjeta med en försäljning på 0,9 miljarder schweizerfranc samt Kadcyla med en försäljning på 0,5 miljarder schweizerfranc.

Astrazenecas portfölj med immunmodulerande behandlingar består bland annat av anti PD-L1 läkemedelskandidaten Medi4736 och tremelimumab. Båda dessa läkemedelskandidater finns med då Astrazeneca kommer att presentera studier under den årliga cancerkongressen ASCO i USA under perioden 29 maj till 2 juni 2015. Vid kongressen väntas Astrazeneca presentera en kombinationsstudie mellan Medi4726 och tremelimumab för behandling av icke-småcellig lungcancer. Studien kommer visa behandlingens säkerhet och effektivitet.

Astrazenecas forskning omfattar för närvarande 31 pågående kliniska studier med immunmodulerande läkemedelskandidater. Flera av dessa studier väntas komma med resultat inom kort.

”Vi har PD-L1 (Medi4736 SIX anm) plus tremelimumab. Det är en kombination av två immunmodulerande behandlingar. Den är verkligen mycket viktig. Sedan har vi PD-L1 plus AZD9291, vi har PD-L1 plus olaparib (undervarumärket Lynparza SIX anm) vår nya produkt för äggstocks- och bröstcancer. Det är de på kort sikt. Sedan har vi de nya kombinationer som vi utvecklar med PD-L1 och OX40, som är en ny behandlingsagent”, sade Pascal Soriot.

I samband med strategiuppdateringen för nästan exakt ett år sedan uppgavs Medi4736, inklusive kombinationsbehandlingar, inneha en icke-riskjusterad toppförsäljningspotential på cirka 6,5 miljarder dollar i årsförsäljning.

I en metafor, som Pascal Soriot tidigare använt sig av bland annat i samband med den senaste kvartalsrapporten, jämförde Astrazeneca-chefen utvecklingen inom immunmodulerande läkemedel med ett maraton. Och i ett maraton är det ju svårt att utse en vinnare i loppet redan efter 100 meter.

Astrazenecas tillväxt inom området för immunmodulerande läkemedel väntas ta fart under 2017 och därefter, när bolaget förväntar sig kunna lansera läkemedel inom området.

”Jag kan inte ge dig specifika siffror för då skulle jag ge dig en finansiell prognos som vi inte har gjort. Men den (tillväxten SIX anm) kommer att bli betydande. Vid 2023-2024 kommer onkologi representera en väsentlig del av vår försäljning”, sade Pascal Soriot och tillade att området då förmodligen kommer att utgöra den största andelen av bolagets försäljning.

Magnus Bernet
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s