Något högre kurser med Autoliv i topp

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde strax över nollstrecket efter att ha handlats i ett snävt intervall under hela onsdagen. Bland vinnarna syntes Autoliv, som steg efter nya problem för konkurrenten Takata, samtidigt som Eniro rasade efter ännu en vinstvarning.

Breda SIX Generalindex var vid stängning upp 0,1 procent till 518 medan OMXS30 hade ökat 0,3 procent till 1.637. Omsättningen var 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 20,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.


Utdelningsjusterade SIX Return index var upp något mer än SIX Generalindex då utdelningar i Tele2 och MTG avskildes.

Autoliv avancerade 3,7 procent som börsens mest handlade aktie efter att konkurrenten Takata sent i går svensk tid träffat en överenskommelse med amerikanska myndigheter som innebär att ytterligare cirka 17 miljoner bilar kommer att återkallas. Totalt har nu 33,8 miljoner bilar återkallats på grund av defekta krockkuddeutlösare.

Eniro kablade en minut före börsöppning ut en ny vinstvarning: sökföretaget väntar sig inte längre att klara av tidigare prognos om ett ebitda-resultat för helåret 2015 i linje med 2014 års 631 miljoner kronor – vad man nu ser är en minskning.

Därtill flaggar styrelsen för att Eniro kommer att skriva ned immateriella tillgångar för i storleksordningen 1,1-1,2 miljarder under 2015. Däremot menar Eniro att man fortsatt uppfyller sina åtaganden mot sina långivare. Finanschef Roland M Andersen och kommunikationschef Christer Lundin får gå.

Eniros stamaktie pressades ned 16 procent medan preferensaktien tappade 12,7 procent.

Tradedoubler var handelsstoppad under stora delar av dagen, efter att först ha rusat hela 53 procent till 11,70 kronor på nyheten att Gravity4 har dubblat budet på bolaget till 13,40 kronor per aktie. Det finns dock vissa frågetecken kring Gravity4 sedan ett tidigare budförsök på Rocket Fuel avvisades med motiveringen att det inte var trovärdigt.

Lindab höll kapitalmarknadsdag i Göteborg där bolagets vd Anders Berg upprepade de tidigare finansiella målen. Aktien noterade en uppgång på 0,4 procent.

Electrolux steg 0,9 procent efter att AHAM-6-siffrorna över vitvarubranschens leveransvolymer på den nordamerikanska marknaden ökat med 8,2 procent i april ställt mot samma månad i fjol, den klart
starkaste tillväxtmånaden sedan december i fjol.

Matse Holding, som driver nätmatverksamheten Mat.se, tappade på bruttomarginalen och ökade på förlusterna från ebitda-nivå och nedåt. Aktien var ned 2,5 procent.

Swedol ökade resultatet efter finansiella poster till 3,8 miljoner kronor i för det första kvartalet, att jämföra med 0,7 miljoner under samma period i fjol. Aktien stängde upp 4,4 procent.

Affärsvärlden köprekommenderade i senaste utgåvan Opus Group, +4,2 procent, och Rejlers, +6,9 procent. Bulten, +0,8 procent, tycker tidningen däremot att läsarna bör avvakta med.

Opus har även fått sin riktkurs höjd hos Danske Bank, som dock upprepar rådet avvakta.

Precise Biometrics var en av dagens vinnare och steg 22 procent efter att ha meddelat att bolagets produkt för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter, Precise BioMatch Mobile, genom samarbete med Fingerprint Cards, integrerats i den första telefonen med touch fingeravtryckssensor från Yulong, Coolpad Tiptop Pro.

På hemmaplan steg den svenska arbetslösheten steg till 8,3 procent i april mot 8,0 procent i mars, en oväntad uppgång då analytikerna i SIX News sammanställning i genomsnitt spådde 8,1 procent (median 8,2 procent).

Federal Reserve protokoll från det senaste penningpolitiska mötet släpps i kväll klockan 20.00 svensk tid.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              518     +0,1    +13,7
OMX Stockholm 30            1.637     +0,3    +11,8
SIX Return index              969     +0,2    +17,3
SIX Sverige cykliskt 15       490     +1,1    +23,1
SIX Sverige defensivt 15      524     +0,1    +16,4
SIX Volatilitetsindex        15,4     -3,6     -1,6

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s