Stängning på plus efter vändning uppåt

Stockholmsbörsen stängde något uppåt på torsdagen. Efter att till strax efter lunchtid handlats till lägre kurser vände index uppåt på eftermiddagen. På de ledande Europabörserna noterades en oregelbunden till hävdad börstendens. Ericsson hade en tung dag medan Kinnevik rörde sig uppåt.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,3 procent till 520 och OMXS30-index steg 0,3 procent till 1.642. Omsättningen var 14,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

På makrofronten inkom viktiga preliminära inköpschefsindexen för bland annat Tyskland och Frankrike. Det franska överträffade förväntningarna men det tyska tillverkningsindexet och tjänsteindexet kom båda in lägre än väntat. Även för EMU som helhet kom inköpschefsindexet in lägre än väntat liksom i USA.

På eftermiddagen presenterades protokollet från ECB:s senaste penningpolitiska möte där man bedömde att en stadig implementering av åtgärderna som beslutades i januari är bäst för den ekonomiska återhämtningen. Vidare fanns ett brett stöd i direktionen kring uppfattningen att det utökade tillgångsköpsprogrammet utvecklats smidigt sedan inledningen av de kvantitativa lättnaderna.

Bland storbolagen sågs indextunga Ericsson ned 1,3 procent. Aktien blev också dagens mest omsatta aktie.

Kinnevik gick åt motsatt håll med en uppgång på 3,6 procent. Rocket Internet, där Kinnevik är delägare, planerar en notering av Global Fashion Group, GFG. Noteringen väntas ske antingen senare i år eller i början av 2016. Kinnevik har även ett direkt ägande i GFG med ett innehav om 25,4 procent.

Före öppningen inkom ett antal delårsrapporter. Fingerprint Cards, som redan lämnat preliminära siffror, upprepade sin tidigare försäljningsprognos för 2015.

”Det dyker upp nya kunder allteftersom. Vi fyller på med kunder, det handlar om leverantörer i Asien”, sade Jörgen Lantto, tillförordnad vd på Fingerprint Cards, till SIX.

Aktien, som varit volatil den senaste tiden, steg 0,8 procent.

Nätannonsförmedlingsföretaget Tradedoubler är fortsatt handelsstoppad. Gravity4, som i går dubblade budet på bolaget, verkar nu ha fått kalla fötter.

”Vi har officiellt dragit tillbaka vårt andra bud”, skriver Nikhil Sharma, vid Gravity4:s marknadsavdelning i ett mail till SIX News.

På eftermiddagen meddelade bolaget att väntas återkomma med ytterligare information ”i sinom tid”.

Bilprovningsbolaget Opus rapporterade en intäktsökning på nästan 35 procent. Resultatet förbättrades också, även inräknat negativa engångsposter. Aktien backade dock 2,5 procent.

Insplanet redovisade ett oförändrat resultat och oförändrade intäkter. Aktien tappade 1,6 procent.

BE Group föll 12 procent med bakgrund av att i dag är första dagen för handel i deras teckningsrätter. Aktieägare ges rätten att teckna fem nya aktier för varje två aktier man har i sin ägo till kursen 1,40 kronor. Teckningstiden löper fram till 4 juni.

Fordonstillverkaren Volvos lastbilsleveranser, exklusive samriskbolag, kom in på 17.715 i april, i stort sett i linje med förväntningarna på 17.736 lastbilar i SIX News/Inquiry Financials enkät. Aktien var 1,1 procent högre för dagen.

För SAS är den förebådande pilotstrejken nu avblåst då flygbolaget har tecknat ett nytt ”modernt” kollektivavtal med den svenska pilotföreningen. SAS ökade med 4,0 procent.

Strålterapibolaget C-Rad meddelade strax innan öppning att man genomfört en riktad nyemission om 25 miljoner kronor. Teckningskursen var 14,39 kronor per aktie och huvudägaren Per Hamberg var med och tecknade aktier. C-Rad var oförändrad vid 15,50 kronor.

Arcams storägare Industrifonden meddelar i dag att de har sålt hela sitt innehav i 3D-printingbolaget, motsvarande ca 10,4 procent av kapitalet och rösterna. Köpare uppges vara en större amerikansk institutionell investerare. Arcam var upp 4,4 procent efter att tidigare under dagen handlats nedåt.

Clavister rapporterade större förluster och oförändrade intäkter jämfört med samma kvartal föregående år. Att bolaget uppgav att det just nu sitter i slutförhandlingar för ett antal större avtal hjälpte inte, och aktien backade 8,9 procent.

Kanadensiska investmentbanken RBC Capital Markets har inlett bevakning på flera tunga verkstadsbolag. Electrolux, som steg 1,3 procent, får rekommendationen outperform. Assa Abloy, upp 0,5 procent, får rekommendationen underperform och Atlas Copco, där A-aktien höjdes 1,0 procent, får rekommendationen sector perform.

Ytterligare rekommendationer kom från Aktiespararen som ger köpråd på Evolution Gaming, Bergs Timber och Africa Oil. Traction får säljråd och TeliaSonera får rekommendationen avvakta. Evolution Gaming sågs 0,4 procent lägre, Bergs Timber studsade upp 6,0 procent och Africa Oil stärktes med 0,9 procent. Traction backade 1,4 procent och TeliaSonera syntes 0,2 procent lägre.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s