Ekonomer tror på Greklandsöverenskommelse – SIX News intervjuer

Annika Winsth, Nordea

Annika Winsth, Nordea   Foto: Nordea

Ledande ekonomer hos tre svenska storbanker som SIX News talat med på måndagen tror att Grekland till slut kommer att nå överenskommelse med långivarna som leder till att en beställningsinställelse undviks. Om tio dagar ska Grekland göra nästa avbetalning till IMF på 300 miljoner euro, följt av ytterligare tre betalningar under juni månad.

Euron väntas stärkas vid en uppgörelse, oavsett om den blir kort eller lång. Blir det däremot betalningsinställelse så kan det gunga till på valutamarknaderna.

”Min bedömning är att man kommer att komma överens till slut och att mycket av det man ser i media nu är spel för galleriet, där grekerna försöker överdriva konsekvenserna av att de ställer in sina betalningar. ECB-företrädare ger också ett hårt intryck utåt i media för att skapa stöd. Man ska tolka en del av den här informationen med en viss skepticism” säger Magnus Alvesson, prognoschef på Swedbank, till SIX News.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, har sedan lång tid spått att en överenskommelse kommer att nås men konstaterar att läget blir allt dystrare då Grekland inte visat några större tecken på kompromissvilja.

”Det har varit så gång på gång att man har närmat sig betalningarna och varje gång har det gått på en hårsmån med välvilja från långivarna, snarare än att grekerna har tagit till sig det som de faktiskt kommit överens om. Det gör det svårare och svårare. Vårt huvudscenario är fortfarande att man reder ut det här men ju längre dagarna går desto svårare är det att se. Om man visat sjukdomsinsikt och gett lillfingret tror jag att man hade kunnat skriva ned skulderna om något år, vilket är alldeles nödvändigt för att få det att fungera. Men om man nu inte gör det blir det väldigt svårt när det är skattebetalarnas pengar”, säger Annika Winsth.

SEB:s chefsekonom Johan Javeus är inte förvånad över man ännu inte har nått någon överenskommelse.

”Jag är inte förvånad av att man fortfarande inte har någon lösning. Den här typen av överenskommelser har en tendens att ske i sista minuten. Mitt tips är fortfarande att de kommer fram till någon slags lösning och att det blir någon sorts överenskommelse med EU som gör att man får loss så pass mycket pengar att man undviker en betalningsinställelse för IMF:s lån, men det är ett fortsatt låst läge”, säger Johan Javeus.

Grekland behöver genomföra betalningar till IMF på 300 miljoner euro 5 juni, på 340 miljoner 12 juni, på 560 miljoner 16 juni och 340 miljoner 19 juni.

Finansmarknaderna uppges dock inte vara lika stressade denna gång som de varit tidigare och nu har man kunnat hantera de investeringar man haft i Grekland. Spridningsriskerna är små eller obefintliga men det uppges samtidigt vara ett stort politiskt misslyckande.

Man kommer behöva lägga tid, energi och kraft att få det här att verka trovärdigt”, säger Annika Winsth.

På valutamarknaden kan euron gunga till om det skulle bli en grekisk betalningsinställelse men riskerna har annars minimerats på finansmarknaderna genom lägre exponering i finansiella investeringar och placeringar.

”De som kunnat flytta sitt kapital har gjort det för länge sedan och även greker som bor i Grekland har flyttat ut sitt kapital i mångt och mycket för att undvika att hamna i denna situation”, enligt Annika Winsth.

Marknadseffekterna vid ett besked om en tillfällig lösning mellan Grekland och långivarna förväntas bli en förstärkning av euron och en press uppåt på räntorna, förutsett att allt annat är lika.

”Blir det någon form av uppgörelse då är det något som ger stöd till euron. Allting som gör att du skjuter problemet framåt i tiden ger ett visst lugn på marknaden just nu i alla fall”, fortsätter Johan Javeus.

Skulle det bli ett scenario med betalningsinställelse för Grekland förväntas euron däremot ta en rejäl smäll, då det ger mycket osäkerhet och en risk för ett grekiskt utträde ur EMU.

Av större vikt för såväl euron och räntorna är dock hur centralbankerna agerar framöver och i synnerhet gäller det obligationsmarknaden, enligt Javeus.

”Kommer man överens, oavsett om det är ett långt eller kort avtal, kommer euron att stärkas på det. Euron trycks till viss del ned av osäkerheten. Det gör att den är lite svagare än vad den annars skulle vara”, Magnus Alvesson.

Enligt Magnus Alvesson väntas påverkan på marknaderna bli relativt liten med anledning av att Greklands finansiella sektor är begränsad och att ekonomin är liten i förhållande till EMU.

Erik Palmung
erik.palmung@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s