Dagens hepatit C-behandlingar ”ett genombrott”, men utmaningar kvarstår

Charles M RiceUnder det senaste året har flera nya behandlingar mot hepatit C lanserats på marknaden, däribland svenska Medivirs Olysio. I år är det 26 år sedan forskare lade grunden för det som i dag resulterat i de nya läkemedlen och en av forskarna som var med då virusets funktion först beskrevs, Charles M. Rice från Rockefeller University i USA, höll på måndagseftermiddagen en föreläsning på Karolinska institutet. Föreläsningen tog avstamp från de nya behandlingar som finns i dag som han beskrev som ”ett genombrott”.
substanserna
Charles M. Rice påpekade att andelen patienter som botas, uppnår så kallad sustained virological response, SVR, gått från 44 procent år 2001 då patienterna behandlades med pegylerat interferon och
ribavirin, till i dag då omkring 95 procent av patienterna uppnår SVR efter en 12 veckors behandling.

Bland de läkemedel som finns på marknaden i dag är de största konkurrenterna Gilead, med läkemedlen Harvoni och Sovaldi, samt Abbvie med Viekira Pak. Med på marknaden finns också Olysio, framtaget av svenska Medivir i samarbete med Janssen, som är amerikanska Johnson & Johnsons europeiska verksamhet.

Trots stora framsteg de senaste åren kvarstår vissa utmaningar, påpekade Charles M. Rice under föreläsningen.

”En utmaning som kvarstår är att diagnosticera alla hepatit C-patienter. I dag har uppskattningsvis 10 procent diagnosticerats av världens alla smittade”, sade han.

En annan utmaning som kvarstår är att bota svårbehandlade patienter med leverskador samt hantera resistenta virus där behandlingen inte biter.

”Bara för att patienten är virusfri är de inte ur riskzonen för att utveckla leversjukdomar”, påpekade han och fortsatte:

”Även om du kan uppnå lyckad behandling hos 95 procent av patienterna så är det en bild som  baseras på kliniska data. I verkligheten kommer SVR gå ned och virusresistensen att vara ett större problem”, menade han.

Också priset på behandlingarna togs upp som en utmaning då de nya medicinerna mot hepatit C har kritiserats för sitt höga pris. Gileads sofosbuvir, den aktiva substansen i Sovaldi, kostar 1.000 dollar per tablett, eller 84.000 dollar för en tolvveckorsbehandling. Jämförelsevis ligger priset på simeprevir, den aktiva substansen i Olysio från Medivir, på 66.000 dollar per 12-veckorsbehandling. På senare tid har Gilead lanserat Harvoni, en läkemedelskombination som baserar på de aktiva substanserna  sofosbuvir och ledipasvir, som kostar 94.500 dollar för en tolv veckor lång behandling.

KI-professorn Hans Rosling, som inledde föreläsningen, anser att man måste hitta en mellanväg vad gäller prissättningen av de nya läkemedlen då både för låga och för höga priser är orealistiska.

”Priset anses vara oetiskt av många. Men faktum är att priset inte bara måste täcka för utvecklingen av läkemedlet utan också för de läkemedelsprojekt som misslyckats på vägen. Lösningen ligger i att
hitta en prissättning där man delar på kostnaden”, sade han.

Trots att stora framgångar redan uppnåtts inom hepatit C fortsätter läkemedelsbolagen att vidareutveckla behandlingarna för att klå konkurrenterna.

”Vi ser redan utvecklingsprojekt i sena stadier som utvärderas för att täcka alla genotyper, även svårbehandlade och resistenta virus, så sagan fortsätter”, påpekade Charles M. Rice.

Medivirs partner Johnson & Johnson meddelade nyligen att de utvärderar en hepatit C-behandling för samtliga genotyper med en behandlingstid på sex veckor.

Parallellt med alla forskningsframsteg inom läkemedelsindustrin fortsätter även forskningen inom akademin. Bland annat pågår försök att framställa vaccin mot sjukdomen. Vidare pågår forskning kring att använda inducerade pluripotenta stamceller för att parera de leverskador som redan uppstått hos hepatit C-patienter.

Anna Sundström
SIX News

 

One thought on “Dagens hepatit C-behandlingar ”ett genombrott”, men utmaningar kvarstår

  1. Ping: Fler nya hepatit C-läkemedel på väg mot marknaden | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s