Högre kurser med bränsle från Grekland

Stockholmsbörsen steg på onsdagen. Uppgifter sent på eftermiddagen gällande att grekiska tjänstemän har börjat arbeta på en uppgörelse bidrog till att stärka börsen.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 1,3 procent till 525 medan OMXS30-index steg 1,6 procent till 1.664. Omsättningen var 16,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Nokia gick starkt och ökade 4,1 procent till 62,85 kronor. Det finns spekulationer i marknaden om att Nokia närmar sig en avyttring av affärsområdet Here, som består av digitala kartor.

Goldman Sachs upprepade rekommendationen köp. Banken motiverade rekommendationen med de synergier som kommer uppkomma då Nokia förvärvar Alcatel-Lucent samt att en avyttring av just Here kan bli en trigger för aktien.

Bland övriga mest handlade aktier steg H&M 1,9 procent, Sandvik avancerade 2,6 procent medan AstraZeneca gick fram 2,5 procent.

Sobi var ned 6,0 procent. Att forskningsbolaget i dag skickade ut en kallelse till den uppskjutna årsstämman är en ren formalitet och innebär inte att diskussionerna med den hemliga budgivaren har utmynnat i något. Det uppgav bolagets presskontakt Oskar Bosson för SIX News.

Ett starkt kort var biometriföretaget Fingerprint Cards som gick fram 9,4 procent utan bolagsspecifika nyheter. I nyhetsflödet noterades dock en rapport från den norska sektorkollegan Next Biometrics.

Boliden steg 2,4 procent. Danske Bank höjde riktkursen och upprepade rekommendationen köp.

SCA avancerade 1,5 procent. Magnus Groth som nyligen utsågs till ny vd för SCA tänker enligt en intervju med Dagens industri ifrågasätta allt. Den viktigaste frågan uppges vara i vilken ordning bolaget ska se över strategierna. De finansiella målen är också under översyn.

Teliasonera har gett bort miljarder kronor i mutor till Azerbajdzjans president och hans familj. Det visar ett avslöjande från SVT-programmet Uppdrag granskning.

Jefferies ser dock ett köptillfälle i TeliaSonera-aktien. Bolagets investeringsplaner kommer att påverka positivt och banken räknar även med att ägarfrågan kring Turkcell kommer att lösas på sikt. Kostnadspressen som noterades i det första kvartalet bedöms mildras under återstoden av innevarande år.

Teliasoneras aktie sjönk inledningsvis men stängde 0,3 procent högre på 50,95 kronor.

Nordea hade kapitalmarknadsdag och aviserade bland annat nya finansiella mål för perioden 2016-2018. Aktien gick fram 1,4 procent.

ÅF och SJR ökade 2,4 procent respektive 3,7 procent efter köpråd från Affärsvärlden medan Karolinska Development föll 6,4 procent efter säljråd från samma tidning.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 525 +1,3 +15,2
OMX Stockholm 30 1664 +1,6 +13,6
SIX Return index 981 +1,3 +18,8
SIX Sverige cykliskt 15 493 +1,2 +23,8
SIX Sverige defensivt 15 528 +1,0 +17,3
SIX Volatilitetsindex 15,1 -7,2 -3,5

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s