Stockholmsbörsen stängde strax över nollan med stöd av Ericsson

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde strax över nollstrecket på torsdagen där bland annat indextunga Ericsson steg med bidrag av en höjd rekommendation av Citi Investment Research.

Fingerprint rusade som näst mest handlade aktie och Stora Enso presenterade nya finansiella mål.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,1 procent till 526 och OMXS30-index steg 0,2 procent till 1.667. Omsättningen var 13,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Telekomjätten Ericsson ökade 3,3 procent till 97,10 kronor som mest handlade aktie. Citi Research höjde rekommendationen från neutral till köp. Riktkursen stängde på 115 kronor.

Vidare spekuleras det att Ericsson ska svara på Nokias förvärv av Alcatel-Lucent. Juniper Networks, Ciena och Samsungs nätverksdivision är alla möjliga förvärvsobjekt för Ericsson där Juniper Networks är det mest sannolika, skriver Credit Suisse i en analys på torsdagen. Analysen publiceras mot bakgrund av Bloombergs artikel i går där det indikerades att det kan bli aktuellt för Ericsson att göra större förvärv efter Nokias köp av Alcatel-Lucent för 16,6 miljarder dollar. Nokia backade 0,2 procent.

Ett förvärv av Juniper skulle ”återställa den gamla ordningen och vara ett sätt för Ericsson att undvika att bli marginaliserat”, enligt Bernstein.

I tekniksektorn rusade Fingerprint Cards med nära 20 procent som näst mest handlade aktie. Det har i tidningen Techcrunchs nätupplaga spekulerats kring förväntningar på att Google ska ha fingeravtrycksteknik i sitt nya operativsystem.

Även sektorkollegan Precise Biometrics steg strax under 12 procent.
Skogsbolaget Stora Enso kommunicerade vid lunchtid nya finansiella mål i samband med bolagets kapitalmarknadsdag. Bland annat sattes mål upp för divisionerna. Bolaget kommunicerade även mål att få ned kapitalinvesteringarna till i linje med avskrivningarna och upprepade planen att integrationsprojektet Guangxi i Kina ska starta i mitten av 2016. Aktien var ned 0,7 procent.

Andra aktier som låg högt upp på omsättningslistan var Nordea och Telia som sjönk med 0,8 respektive 0,9 procent. SEB var istället upp 0,9 procent.

Oljebolaget PA Resources aktie handelsstoppades under dagen och delårsrapporten för det första kvartalet är senarelagd. Efter börsens stängning i går meddelade bolaget en uppdatering av den strategiska översynen. Bland annat övervägs strukturaffärer. Aktien rusade 83 procent innan aktien handelstoppades.

Göteborgsbaserade Arcam meddelade en riktad emission till Första AP-fonden på 250 miljoner kronor. 1,8 miljoner nya aktier emitteras till kursen 139 kronor per aktie. Emissionen innebär en utspädning på 8,8 procent. Aktien ökade 1,7 procent till 147 kronor.

Läkemedelsföretaget Moberg Pharma steg 4,3 procent sedan bolaget fått ett Europapatent beviljat för Kerasal Nail. Patentet löper ut år 2034.

Vårdbolaget Global Health Partner gick fram 11 procent till 6,9 kronor med bränsle från att Börspodden via Veckans Affärers hemsida rekommenderat köp på aktien. ”GHP har väldigt stora avskrivningar, vilket gör att kassaflödet är mycket bättre än var resultatet är. Det här har inneburit att bolaget snart är helt skuldfritt och man kan öppna dörrar för förvärv”, menar Börspodden.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s