Lugn börsdag slutade på plus

Stockholmsbörsen inledde juni månad med uppgångar på måndagen. Investerarna höll fortsatt ett öga på Grekland och den stundande betalningen till den Internationella valutafonden samtidigt som inköpschefsindex för tillverkningssektorn duggat tätt. Bland bolagen fortsatte Fingerprint Cards att stiga utan någon känd nyhet.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,2 procent till 520 medan OMXS30-index steg 0,3 procent till 1.650. Omsättningen var 13,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Grekland är fortsatt under press att nå ett finansieringsavtal i och med att landet står inför en IMF-betalning den 5 juni samt att det nuvarande räddningsprogrammet löper ut i slutet av månaden. Tysklands EU-kommissionär Günther Oettinger sade att det finns en möjlighet att Grekland och långivarna når ett avtal denna vecka.

Statistikflödet dominerades av inköpschefsindex för tillverkningssektorn där utfallen generellt sett låg nära marknadens förväntningar. Det amerikanska indexet, presenterat av ISM, kom in högre än både marknadens förhandstips och föregående månads utfall.

Över till bolagen där Ericsson tog platsen som dagens mest omsatta och steg 0,2 procent. Fingerprint Cards tog platsen som näst mest omsatta och steg hela 20 procent, utan någon känd nyhet.

I toppen bland storbolagen fanns bland annat SKF, Assa Abloy och SCA som steg 1,9, 0,7 respektive 0,8 procent. JP Morgan har lagt till SCA på sin ”Focus List” med bankens mest övertygade överviktsrekommendationer i Europa.

De fyra storbankerna tycktes ge stöd åt index och stängningsnoteringarna löd +0,6 för SEB, +0,5 för Swedbank, +0,4 för Handelsbanken och +0,2 för Nordea.

H&M noterades upp 0,7 procent. Omsättningen i den tyska beklädnadshandeln backade 6 procent under vecka 22, jämfört med veckan innan. Tyskland är H&M:s viktigaste marknad och står för cirka 19 procent av bolagets försäljning.

Sweco meddelade planer om att lägga ett offentligt bud på samtliga stamaktier i det nederländska bolaget Grontmij värt cirka 3,3 miljarder kronor. Budet rekommenderas enhälligt av Grontmijs ledning och styrelse samt får stöd av bolagets största aktieägare. Facit för Sweco-aktien blev en uppgång på 5,3 procent.

Forskningsbolaget Neurovive rasade 54 procent. Inför handelsstarten meddelade bolaget negativa studieresultat i den kliniska forskningsstudien Circus. Bolaget uppgav att resultaten ska analyseras vidare och ”förväntas försena en kommersialisering av Ciclomulsion”.

Fortsatt inom läkemedel presenterade Astrazeneca ett flertal studier för immunterapier mot cancer under helgens cancerkongress ASCO som hölls i Chicago, USA. Aktien tappade 0,2 procent.

Active Biotech meddelade att man varslar 47 av bolagets totalt 56 anställda mot bakgrund av att forskningsprojektet tasquinimod mot prostatacancer visade negativa studieresultat i april. Aktien stängde vid oförändrad nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s