Något högre kurser men svagare än Europa

Stockholmsbörsen stängde något högre på onsdagen, men utvecklades svagare än börserna ute i Europa. Fokus riktades mot ECB:s penningpolitiska besked och den fortsatta utvecklingen kring Grekland. På bolagsfronten toppade Volvo och Ericsson omsättningslistan men gick åt olika håll kursmässigt.

Breda SIX Generalindex var vid stängning upp 0,2 procent till 517 medan storbolagsindexet OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.642. Omsättningen var 14,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Fredagen, dagen då Grekland väntas göra sin första återbetalning till IMF, börjar närma sig och turerna kring landets finansiering fortsätter.

Greklands regering har kommunicerat att man inte kommer att genomföra betalningen till IMF om det inte finns några utsikter till att man kan nå ett finansieringsavtal i utbyte mot reformer inom kort. Samtidigt har tidningsuppgifter gjort gällande att Greklands internationella långivare gått med på att mildra målet för landets primära överskottsmål.

Hur stora framsteg som gjorts i förhandlingarna är ännu oklart och uttalandena har spretat under dagen. Enligt Frankrikes president Francois Hollande kan Greklandskrisen nå en lösning under de kommande timmarna, vilket står i klar kontrast till Tysklands finansminister Schäuble som tidigare på onsdagen sade att de senaste förslagen från Grekland inte motiverade någon optimism.

Från centralbankshåll har den Europeiska centralbanken, ECB, som väntat meddelat att styrräntan lämnas oförändrad vid 0,05 procent. Under den efterföljande presskonferensen uttalade ECB-chefen Mario Draghi att man behöver vänja sig vid perioder med högre marknadsvolatilitet.

”Detta tog bort all eventuell tro på att ECB kan ha varit bekymrade över ränteuppgången, och följdes av en ränteuppgång på tio punkter för den tyska tioårsräntan”, noterade Danske Bank.

På bolagsfronten uppges Volvo vilja sälja ytterligare 1,01 miljoner aktier i Eicher, vilket skulle inbringa 286 miljoner dollar, enligt rapporter från indiska The Economic Times. Investerarna såg ut att ta fasta på det, snarare än de svaga orderingångssiffrorna för lastbilsbranschen på den amerikanska marknaden, som ACT rapporterade under morgonen. Volvo steg 1,5 procent som dagens näst mest omsatta aktie.

Ericsson sägs vara nära en patentuppgörelse med kinesiska Xiaomi, vars produkter fått tillfälligt importförbud i Indien i väntan på en rättegång. Ericsson har anklagat Xiaomi för att använda bolagets teknik utan att betala licensavgifter. Aktien tappade dock 1,4 procent som mest omsatta aktie, med finska Pohjola som stor nettosäljare.

Sobi var en av dagens vinnare. Nordea tror fortsatt att ett bud på företaget är på väg och banken nämner att de möjliga budspekulanterna Pfizer och Biogen Idec båda ser fördelar med att förvärva bolaget. Aktien steg 4,6 procent.

På rapportfronten var Sectra enda bolag i sikte. Mjukvarubolagets resultat efter finansnetto blev lägre under det brutna räkenskapsåret 2014/2015 jämfört med räkenskapsåret dessförinnan. Omsättningen var strax under fjolårets nivåer medan orderingången ökade med 40 procent. Enligt vd Torbjörn Kronander beror den starka orderingången på en uppgång i Storbritannien.

Sectras utdelning uteblev och istället föreslås en överföring om 4,50 kronor per aktie genom en aktiesplit 2:1 i kombination med ett obligatoriskt inlösenförfarande. Aktien stängde ned 1,3 procent.

Meda och DGC steg 1,6 procent respektive 6,8 procent efter att ha fått köprekommendationer i senaste numret av Affärsvärlden.

SEB höjde rekommendationen för SSAB till behåll från tidigare sälj samtidigt som riktkursen dras upp till 53 kronor, från tidigare 48 kronor. SSAB:s aktie stängde upp 3,6 procent.

Index Senast I dag % I år %
       
SIX Generalindex 517 +0,2 +13,5
OMX Stockholm 30 1642 +0,2 +12,1
SIX Return index 967 +0,2 +17,1
SIX Sverige cykliskt 15 486 -0,3 +21,8
SIX Sverige defensivt 15 516 +0,2 +14,7
SIX Volatilitetsindex 17,6 -3,2 +12,5

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s