ABB vinnare efter Cevianintåg i aktien på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen fick uppleva en svängig torsdag med stora indexrörelser men stängde till slut klart lägre efter en svag sista handelstimma. Utvecklingen var liknande ute i Europa där blickarna
fortsatt var riktade mot förhandlingarna mellan Grekland och långivarna. På bolagsfronten var Ericsson och ABB dagens vinnare.

Det breda SIX Generalindex var vid stängning ned med 1,1 procent till 512 medan storbolagsindexet OMXS30-index backade 1,0 procent till 1.625. Omsättningen var 15,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Något avtal mellan Grekland och långivarna finns ännu inte i sikte men landets premiärminister Alexis Tsipras och EU-ledare kommer att återuppta samtalen på fredagen, i ett nytt försök att få till ett
finansieringsavtal. Det följer efter att mötet på onsdagskvällen inte lett till något genombrott. Efter onsdagens möte sade Tsipras att han var nöjd med de nya lättare primära budgetöverskottsmålen som presenterats av långivarna, men förkastade förslag om nedskärningar i pensionssystemet och höjningar av momsskatten.

På fredag ska Grekland betala 300 miljoner euro till IMF, vilket är den första av de totala planerade IMF-betalningarna på 1,6 miljarder euro denna månad. Tsipras har uppgett att det inte finns någon
anledning till att oroa sig för betalningen.

På bolagsfronten var Ericsson dagens mest omsatta aktie och steg 2,4 procent till 96,45 kronor efter att JP Morgan dragit upp rekommendationen från neutral till övervikt.

Även sektorkollegan Nokia gick klart bättre än index då aktien handlades ned marginella 0,1 procent.

En annan vinnare var kraft- och automationsföretaget ABB som steg 3,3 procent efter att investeringsfonden Cevian flaggat upp för ett innehav på mer än 3 procent på fredagen.

”Vi anser att den aktuella värderingen inte speglar ABB:s fundamentala värde. Cevian är övertygade om den långsiktiga värdepotentialen i ABB”, uppgav en talesperson för Cevian till den schweiziska nyhetsbyrån AWP.

Volvo bekräftade onsdagens nyhet från indisk press om att resterande innehav i indiska Eicher Motors avyttrats. Transaktionen ger upphov till en reavinst på 2,1 miljarder kronor vilken bokförs i
det andra kvartalet. Aktien var ned 0,6 procent, något bättre än börsen i stort.

Swedbank sjönk 1,6 procent, tyngd av att Goldman Sachs dragit ned rekommendationen till sälj, från tidigare neutral.

Fingerprint Cards gick fram 4,5 procent till 134 kronor. Biometribolaget, som nu har börsvärde på 7,7 miljarder kronor, fortsatte att ligga långt upp på omsättningslistan, femte mest handlade räknat i kronor.

Fingerprint Cards har fått flera mindre ordrar den senaste tiden, värda enskilt minst 10 miljoner kronor styck. Bolaget planerar för en förbättrad bruttomarginal de kommande kvartalen och håller dörren öppen för fler förvärv framöver. Det sade vd Jörgen Lantto när SIX träffade honom på bolagets huvudkontor i Göteborg.

Teknikchefen har också stora förhoppningar inför Googles lansering av operativsystemet Android M. ”Lollipop lanserades under hösten 2014 så det är möjligt att Google lanserar Android M till hösten liksom de gjorde med Lollipop förra året men det är ett givetvis ett beslut för dem att ta”, uppger Lantto.

Fingerprints sektorkollega Precise Biometrics var även de ett starkt kort. Aktien lyfte 14 procent.

Latour har avyttrat knappt 5,4 miljoner aktier i köksbolaget Nobia. Latourkoncernens ägarandel i Nobia sjunker därmed från 13,2 procent till 10,1 procent. Nobia backade 3,1 procent.

Invisio har fått två order på kommunikations- och hörselskyddssystem från två Nato-länder. Det är uppföljningsorder från befintliga kunder och det totala ordervärdet är 7,8 miljoner kronor.
Aktien sköt upp 4,2 procent.

Midsona gick fram 5,0 procent. Bolaget förvärvade Urtekram som sysslar med ekologiska livsmedel. Urtekram omsatte 460 miljoner kronor och redovisade ett ebitda-resultat på 18 miljoner förra året.

Addtech var upp 2,1 procent. Mediplast som är verksamt inom området life science förvärvas. Mediplast har intäkter på 465 miljoner kronor. Life science-verksamheten förväntas vidare knoppas av och sättas på börsen första halvåret 2016.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       512   -1,1  +12,3
OMX Stockholm 30       1625   -1,0  +11,0
SIX Return index       957   -1,1  +15,9
SIX Sverige cykliskt 15    482   -1,2  +21,0
SIX Sverige defensivt 15   512   -1,1  +13,9
SIX Volatilitetsindex    18,4   +4,7  +17,7

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s