Greklandsoro tyngde återigen Stockholmsbörsen

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde med klara nedgångar på fredagen likt de ledande Europabörserna. Bidragande till fallet var förnyad oro kring Greklands ekonomiska situation samt nedgångar bland indextunga storbanker.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat 1,2 procent till 506 medan OMXS30-index backade 1,1 procent till 1.606. Omsättningen var 14,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Marknadens nedgångar präglades av osäkerheter kring Grekland som i dag väntades återbetala 300 miljoner euro till IMF, men istället begärde uppskov fram till slutet av juni. Samtidigt började röster på hemmaplan prata om nyval om inte reformkraven mjukas upp.

Stockholmsbörsen tyngdes även av nedgångar i banksektorn där både  Handelsbanken och Swedbank var ned 1,9 procent medan SEB backade 1,8 procent och Nordea retirerade med 1,7 procent.

På eftermiddagen släpptes USA-statistik över sysselsättningen och arbetslösheten för maj som båda var över förväntningarna. De starka rapporterna stärker sannolikheten för en tidigare räntehöjning från amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Byggbolaget Skanska tappade en stororder i USA efter att byggbolaget inte kommit överens med kunden. Avtalet värt 6,7 miljarder kronor kommer att bokas av i andra kvartalet. Aktien stängde ned 1,1 procent.

Mobiloperatören Millicom meddelade i morse att de köper 85 procent av mobiloperatören Zanzibar Telecom för 1 dollar. Operatören har 1,7 miljoner abonnenter med årliga intäkter på 82 miljoner dollar. Genom köpet övertar Millicom en obligationsskuld på 74 miljoner dollar, dessutom kommer den köpta operatören att ha upp till 32 miljoner dollar i nettoskulder när affären stängs. Aktien handlades ned 0,1 procent till 659,50 kronor.

På rekommendationsfronten steg Tele2 1,0 procent efter att Citigroup lyft rekommendationen för aktien till köp från tidigare behåll.

Medicinteknikbolaget Elekta fortsatte se sin aktie falla på fredagen efter att tidigare i veckan ha presenterat ett svagt bokslut. I dag sänkte även UBS riktkursen för aktien till 42 kronor från tidigare 50 kronor med en upprepad säljrekommendation. Aktien var ned 2,1 procent till 52,50 kronor.

Inför kommande börsnoteringar rekommenderar Dagens Industri att inte teckna sig för noteringen i bussbolaget Nobina. Tidningen riktar samtidigt kritik mot hur det nya kapitalet om 850 miljoner kronor som bolaget tillförs i samband med noteringen planeras att användas.

Däremot rekommenderar Dagens industri att teckna Collector vid börsnoteringen i nästa vecka.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s