Så här planerar nischbanken Collector att växa

Börsringning för Collector vid noteringen. Till vänster på bilden Colectors vd Stefan Alexandersson, till höger Collectors styrelseordförande och grundare Lena Apler. Käla: SIX News

Collectors vd Stefan Alexandersson och styrelseordföranden och grundaren Lena Apler ringer i klockan vid börsnoteringen. Foto: SIX News

 

Nischbanken Collector har på medellång sikt ett mål att behålla en årlig tillväxt på cirka 25 procent på resultatet efter skatt.

”I de 25 procenten ser vi rent organisk tillväxt. Då ska man komma ihåg att vi historiskt har växt mycket fortare. I den där relationen är det en rätt modest tillväxt organiskt”, säger Collectors vd Stefan Alexandersson till SIX News. ”Vi är öppna för att göra förvärv också, men det är inte högst upp på dagordningen.

Collector är i dag verksamma i Sverige, Finland och Norge. Tillväxten hos bolaget är i dag något högre utanför Sverige.

”Just nu växer vi mer utanför Sverige än i Sverige. Men min bedömning är att det i procents penetration kommer att vara mer lika” mellan länderna där bolaget verkar, säger Stefan Alexandersson.

Konkurrensen på de olika marknaderna som Collector verkar på bedöms vara högst i Sverige medan den relativt sett är lägst i Finland med Norge däremellan.

Collector har i dag verksamhet både på privatsidan och gentemot företag. Inom segmentet Privat erbjuder Collector privatlån, kreditkortstjänster, säljfinansiering till e-handel och detaljistkedjor samt sparkonton. På företagssidan erbjuds factoring och företagskrediter, fastighetslån, inkasso samt köp av förfallna fordringar. Någon ambition att ta steget och bli en fullservicebank har däremot inte Collector.

”Vi har nog med att kunna växa på de segmenten vi agerar på”, säger Stefan Alexandersson och tillägger att ”vi har tillräckligt med växtkraft som en nischbank”.

Collector som i dag börsnoterades på Nasdaq Stockholm stiger under sin första dag till 63 kronor, motsvarande en uppgång på knappt 15 procent från introduktionskursen på 55 kronor.

Magnus Bernet
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s