Grekland sänkte börsen

Tilltagande pessimism och ett allt annat än positivt nyhetsflöde kring Grekland fick återigen kurserna på Stockholmsbörsen på fall under fredagen. Stockholmsbörsen inledde annars positivt på morgonen efter att nyheten att IMF lämnar förhandlingarna med Grekland tryckt ned kurserna i hela Europa i torsdagens sena handel.

Europabörserna fick sig återigen en rejäl smäll på fredagseftermiddagen och backade rejält efter att Reuters rapporterat att seniora företrädare för euroländerna för första gången ska ha formellt diskuterat en möjlig grekisk betalningsinställelse.

”Oron för ett grekiskt EMU-utträde och den potentiella instabilitet som det skulle skapa leder till en del sökande efter trygga hamnar”, säger en New York-baserad räntehandelschef till Dow Jones Newswires. Att en grekisk delegation ska resa till Bryssel på lördag gav sedan viss lättnad och vid stängning hade SIX Generalindex backat 0,6 procent till 502 medan OMXS30-index backade 0,5 procent till 1.597.

Omsättningen var 14,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 20,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Volvo lastvagnar och Scania fortsätter vinna marknadsandelar i Europa, enligt källor till Dagens industri. Samtidigt har efterfrågan i Europa förstärkts ytterligare den senaste tiden. Volvo var ett av få storbolag som stängde på plus och rullade upp 0,1 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleum har slutfört en borrning i Barents hav som bekräftade reservoarmodellen från tidigare borrning. Aktien fick dock rejält med stryk av oljeprisnedgångar och tappade 2,6 procent.

MTG tappade hela 5,2 procent under dagen. Handelsbanken har sänkt rekommendationen för mediebolaget till öka, från tidigare köp.

Biometribolaget Fingerprint var en av dagens mest omsatta aktier och rekylerade upp 12 procent efter gårdagens nedställ på 20 procent.

Under dagen meddelade även bolaget att kinesiska smartphonetillverkaren Gionee använder Fingerprints touchsensor FPC1021 i sin Android smartphone Elife E8. Branschkollegan Precise kommunicerade också en order tillsammans med Fingerprint och lyftes 9,2 procent.

Bland rekommendationsnyheterna fick H&M en höjd rekommendation av HSBC till köp från tidigare behåll med en riktkurs på 360 kronor. H&M backade 0,5 procent.

Fastighetsbolaget Kungsleden stärktes med 0,9 procent med bidrag av att Swedbank höjde rekommendationen till köp från tidigare neutral.

Industriautomationsföretaget Beijer Electronics och Mitsubishi Electronics har beslutat sig för att gå skilda vägar då de båda bolagens strategier avviker från varandra. Det existerande distributionsavtalet kommer därmed inte att förnyas när det löper ut vid årsskiftet 2015/2016. Beijer Electronics var en förlorare för dagen med en nedgång på 3,5 procent.

Fredagen innebar börsdebut för Prime Livings och Nilörngruppen som båda noterades för 50 kronor aktien. Prime Livings aktie var oförändrad vid stängning samtidigt som Nilörngruppen hade backat ned till 48,40 kronor.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s