Nervös börsmåndag när Greklandsframgångar uteblev

Stockholmsbörsens breda indexnedgångar förvärrades successivt genom måndagshandeln. Liksom på kontinenten var det grusade förhoppningar kring en snar lösning på den senaste rundan refinansieringsförhandlingar för Grekland som tyngde handlarsentimentet. Att eftermiddagens USA-makrosiffror överlag var svagare än väntat höjde inte heller humöret.

Breda SIX Generalindex stängde 2,0 procent lägre vid 492 medan storbolagsindexet OMXS30 sjönk 1,9 procent till 1.567. Omsättningen uppgick till 10,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och till 20,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Den dagliga snittomsättningen på Stockholmsbörsen ligger omkring 13-15 miljarder.

Förhandlingarna mellan Grekland och dess internationella långivare rullar vidare enligt en talesperson från den grekiska regeringen, som från den grekiska sidan tillbakavisar att det uppstått ett dödläge i förhandlingarna.

Greklands regering ska dock ha upprepat sin ovilja att reformera landets pensionssystem eller momsbeskattning, två punkter som långivarna ställer krav på.

På eftermiddagen kom en ny serie kommentarer från Mario Draghi, ordförande för eurozonens centralbank ECB. Gällande Grekland upprepade Draghi bland annat att den grekiska statens finansiering är en fråga för politikerna, inte centralbankirer.

På ett mer generellt plan sade ECB-chefen att ECB står redo att agera med stimulanser vid ”obefogad” åtstramning av finansmarknadens förhållanden.

I den riskaversion som råder backade de svenska storbankerna med som mest -2,6 procent i Nordea till som minst -1,7 procent i både SEB och Handelsbanken.

Högst omsatt var H&M, vars aktie klarade sig klart bättre än index på -0,7 procent för dagen. Klädjättens majförsäljning steg med +10 procent ställt mot samma period i fjol. Utfallet slog analytikernas genomsnittsförväntningar vid +8,2 procent enligt SIX News/Inquiry Financials enkät.

Morgonen bjöd på två affärer i mid cap-segmentet.

Dels säljer bilprovningsföretaget Opus Group affärsområdet Equipment till Mekonomens dotterbolag Meca Scandinavia. för 51 miljoner kronor på skuldfri basis. Opus tappade 1,3 procent medan Mekonomen var ned med marginella 0,2 procent.

Dels ska Scandi Standard köpa Lagerbergs, Sveriges tredje största kycklingproducent, för 105 miljoner kronor på skuldfri basis. Enligt Scandi Standards vd räknar bör betydande synergieffekter kunna uppnås. Scandi Standard sågs 2,4 procent lägre.

Och på First North har speltillverkaren Starbreeze köpt amerikanska Orange Grove Media för 3,6 miljoner B-aktier. B-aktien är upp dryga 13 procent till 18,70 kronor.

Dagens Industri anser att Com Hem blivit övervärderat i förhållande till teleoperatörerna på Stockholmsbörsen och lämnade därför säljrekommendation på aktien. Com Hem var ned 0,6 procent, en klart mindre nedgång än för index.

Vidare skrev DI att nyemissionsrisken i Bactiguard är betydande, samtidigt som Swedbank sänkt sin riktkurs för Bactiguard från 20 till 13 kronor. Aktien tappade 6,8 procent till 10,25 kronor.

Marknadsnoteringar vid stängning

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 492 -2,0 +7,9
OMX Stockholm 30 1567 -1,9 +7,0
SIX Return index 920 -2,0 +11,3
SIX Sverige cykliskt 15 462 -1,7 +16,0
SIX Sverige defensivt 15 491 -1,6 +9,0
SIX Volatilitetsindex 19,7 +8,5 +26,1

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s