Riskviljan kom tillbaka till Stockholm och FPC rusade

Efter förnyad svaghet i inledningen stärktes Stockholmsbörsen successivt till uppgångar i tisdagshandeln. Även om tisdagens fortsatta nyhetsflöde kring Greklands skuldförhandlingar inte varit nämnvärt klarare än tidigare så tog den värsta riskaversionen en paus.
I det svenska bolagsflödet fick MQ:s rapport tummen upp och Elekta meddelade att man stämmer sin huvudkonkurrent. Fingerprint-aktien fortsatte sin volatila kursresa, i dag högre.

SIX Generalindex stängde upp med 1,0 procent till 497 och OMXS30-index steg 1,0 procent till 1.582.

Möjligen kan tyska förbundskanslern Angela Merkels upprepade budskap om att hon kommer att göra allt för att Grekland ska bli kvar i eurozonen ha bidragit till börsuppgångarna på eftermiddagen. Merkel hade dock inga förhandlingsframsteg att rapportera.

Dagens börsuppgång i Stockholm hade en bra bredd bolagsmässigt. Bland fåtalet storbolag som handlades lägre återfanns storbanken SEB, -0,9 procent, samt industribolaget Alfa Laval, -0,7 procent.

Medicinteknikbolaget Elekta stämmer tillsammans med William Beaumont Hospital sin huvudkonkurrent Varian för patentintrång i USA. Stämningen rör enligt uppgifter till Dagens industri bildhanteringssystemet i Varians strålbehandlingssystem True Beam. Den på senare tid hårt pressade Elekta-aktien handlades upp med 1,8 procent.

Modekoncernen MQ redovisade ett nettoresultat på 36 miljoner kronor för dess brutna räkenskapsårs tredje kvartal. Enligt SIX minienkät låg väntevärdet för nettovinsten på cirka 33 miljoner kronor, baserat på tre analytikerestimat.

MQ:s jämförbara försäljningstillväxt i kvartalet var +4,3 procent medan marknaden som helhet hade -3,4 procent enligt HUI. Bruttomarginalen på 60,1 procent var däremot något under väntade 61,5 procent enligt SIX.

MQ-aktien steg 4,4 procent.

Fingerprint Cards rusade 26 procent efter att biometribolaget höjt försäljningsprognosen för helåret 2015 till omkring 2,2 miljarder kronor. Tidigare prognos var minst 1,5 miljarder. För det innevarande andra kvartalet justerades försäljningsprognosen till omkring 390 miljoner, upp från tidigare minst 340 miljoner.

Fingerprint meddelade därtill en ny sensororder värd 375 miljoner kronor från en av bolagets icke-namngivna modulpartners i Asien.

Två nya stamaktier gjorde handelspremiär i dag.

På Stockholmsbörsen introducerades fastighetsservicebolaget Coor Service Management. Första stängningskurs blev 38 kronor per aktie, vilket också var noteringens teckningskurs. Noterbart är att Coor i premiären blev dagens näst högst omsatta aktie på Stockholmsbörsen.

Cykelhjälmstillverkaren Hövding har äntrat First North. Efter en initial nedgång till som lägst 17,10 kronor blev första handelsdagens stängningskurs 20,90 kronor, 16 procent över noteringens teckningskurs på 18 kronor.

Noteringsflödet på Stockholmsbörsen fortsätter framöver att stegras inför sommarstiltjen. I morgon, onsdag, ska nischbanken Nordax och hissbolaget Alimak pröva sina vingar.

Och precis innan midsommarhelgen innebär torsdagen börspremiär för hotellfastighetsbolaget Pandox och bussbolaget Nobina.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 497 +1,0 +9,0
OMX Stockholm 30 1582 +1,0 +8,0
SIX Return index 929 +1,0 +12,5
SIX Sverige cykliskt 15 467 +1,3 +17,2
SIX Sverige defensivt 15 493 +0,7 +9,6
SIX Volatilitetsindex 20,1 +2,0 +28,6

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s