Elekta och Varian i ny tvist i USA

Varian Medical Systems bildsystem Acuity Manager med möjlighet till Cone beam CT. Källa: Varian Medical Systems

Varian Medical Systems bildsystem Acuity Manager med möjlighet till Cone beam CT. Foto: Varian Medical Systems

De båda storbolagen på marknaden för strålbehandling, Elekta och Varian Medical Systems, befinner sig återigen i konflikt med varandra. Den här gången handlar det om bildsystemet Conebeam CT, en teknik för datortomografi, eller skiktröntgen.

Elekta, som har en exklusiv licens på William Beaumont Hospitals patent, stämde gemensamt med sjukhuset Varian vid distriktsdomstolen i östra distriktet av Michigan för anklagelser om patentintrång tidigare i veckan.

”Det enda som vi i nuläget vill säga utöver vad som sägs i pressmeddelandet är att vi har lämnat in en stämning mot dem eftersom vi måste skydda våra tillgångar”, sade Gert van Santen vid Elektas IR-avdelning till SIX News.

På Varian ser de däremot inte att de skulle ha gjort sig skyldiga till vad bolaget anklagas för.

”Vi har undersökt det här och bedömer inte att vi gör intrång på deras patent. Vi avser att försvara oss kraftfullt”, skriver Neil Madle, vid Varian Medical Systems IR-avdelning i London, till SIX News i ett e-mail.

Det är inte första gången de båda bolagen befinner sig i en tvist med varandra. Under 2012 stämde Varian Elekta vid en delstatsdomstol i Texas, USA. Stämningen avsåg då anklagelser om att Elekta fått otillbörlig tillgång till Varians affärshemligheter. Den här stämningen slutade i en förlikning mellan parterna som slöts omkring ett år efter att stämningen gjordes.

Magnus Bernet
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s