Avslut på minus men viss återhämtning

Stockholmsbörsen gjorde en liten återhämtning framåt stängning men höll sig kvar på minussidan när slutsignalen ljöd, till skillnad från Europabörserna som överlag stängde på plus. Det var
veckans sista handelsdag med anledning av midsommarafton i morgon. Storbolag som ABB, Volvo och Ericsson tyngde index medan Boliden var ett av dem som gick emot strömmen.

SIX Generalindex hade vid stängning backat 0,3 procent till 491 medan OMXS30-index backade 0,3 procent till 1.562.

Omsättningen var 17,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 24 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

På eftermiddagen inledde Eurogruppen sitt möte i Luxemburg där Grekland är huvudrollsinnehavare. Att döma av kommentarerna på väg in till mötet var förväntningarna låga och läget bedömdes som låst.

”Idag är ett svårt möte. Även om eurogruppen inte kommer att nå en uppgörelse med Grekland i kväll så måste parterna föra ett ordentligt samtal för att bana väg för en lösning de kommande dagarna”, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici inför mötet. Det rapporterade SIX News korrespondent som är på plats i Luxemburg.

På svensk mark bjöd torsdagen på två ytterligare börsdebuter i form av bussbolaget Nobina samt hotellfastighetsbolaget Pandox, med blandat utfall. Facit blev en uppgång för Pandox medan Nobina sjönk.

Nobinas introduktionskurs fastställdes till 34 kronor per aktie, vilket var i nederkant av det tidigare annonserade prisintervallet om 33-40 kronor. Stängningskursen löd 32 kronor vilket innebar en nedgång på cirka 5,9 procent.

Pandox som steg initialt till 113 kronor som mest, från introduktionskursen på 106 kronor. Vid stängning stod kursen i 107,10 kronor, motsvarande en uppgång på cirka 1 procent.

Bland storbolagen som tyngde index syntes Ericsson, ned 1,3 procent, tillsammans med Volvo och ABB. Boliden tycktes däremot få stöd av den svagare dollarn som bidragit till stigande metallpriser
och aktien steg 1,9 procent. Även Teliasonera och H&M vägde på den positiva sidan, upp 0,7 respektive 0,4 procent.

Leveranserna från Volvokoncernens lastbilsverksamhet i maj uppgick till 17.475 lastbilar vilket var lägre än de 18.260 lastbilar som marknaden räknat med enligt SIX News/Inquiry Financials enkät.
Siffrorna vittnade om klart sämre leveranser än väntat i Europa, men något bättre än väntat i Nordamerika. Aktien backade 1,9 procent.

På analysfronten noterades att UBS dragit ner rekommendationen för kraft- och automationsföretaget ABB till sälj från tidigare neutral. Aktien sjönk 3,4 procent. Vidare höjde UBS sin rekommendation för Atlas Copco från sälj till neutral och verkstadsaktien steg 0,3 procent.

Flygbolaget SAS redovisade ett resultat före skatt om 355 miljoner kronor för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, där det förväntade resultatet var 407 miljoner kronor, enligt SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät.

Investerarkollektivet verkade dock ta fasta på att SAS höjde sin helårsprognos för vinsten 2014/2015 och aktien skickades upp 6,1 procent.

Kvartalssiffror kom också in från skidanläggningsföretaget Skistar som presenterade sitt tredje kvartal, månaderna mars-maj, i det brutna räkenskapsåret 2014/2015. Resultatet före skatt landade på 229 miljoner kronor, en klar förbättring från 159 miljoner för motsvarande period i fjol. Aktien steg 2,1 procent.

Swedol har fått en ny huvudägare i Nordstjernan som köpt nära 30 procent av aktierna från ägarfamiljen Zetterberg för 20 kronor styck. Aktien steg 6,2 procent till 18,80 kronor.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s