Grekland tyngde Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen lyckades inte hålla sig över nollstrecket på onsdagen efter det blivit känt att Greklands långivare inte accepterar landets budgetförslag. Bäst för dagen gick energisektorn efter att oljepriserna fortsatt att stiga.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras kommer att möta ECB:s ordförande Mario Draghi, Christine Lagarde, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och två andra högt uppsatta EU-tjänstemän på onsdagen för att diskutera ytterligare steg i förhandlingarna.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat 0,6 procent till 505. Även OMXS30-index backade 0,6 procent till 1.612. Omsättningen var 15,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Under onsdagen meddelade Bloomberg att långivarna inte accepterar Greklands förslag vilket upprörde Greklands premiärminister Alexis Tsipras som anser att de internationella långivarna behandlar Grekland annorlunda än andra tidigare krisdrabbade länder inom eurozonen.

Enligt ett dokument som  Wall Street Journal tagit del av vill långivarna se mer av utgiftsminskningar och strukturåtgärder och mindre av högre skatter på företag.

Det är upp till Greklands regering att röra på sig i förhandlingarna, enligt en talesperson för den tyska regeringen som uppger sig ha ”realistiska förväntningar” inför onsdagens eurogruppsmöte som inleds klockan 19 ikväll. Det återstår fortfarande arbete innan en uppgörelse kan nås, uppger talespersonen vidare och tillägger att en överenskommelse måste ha stöd av Internationella valutafonden IMF.

Bland bolagen stängde Volvos aktie 0,6 procent högre efter att Goldman Sachs höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare neutral. Riktkursen justerades ned från 129 till 126 kronor.

Autoliv sjönk med 2,3 procent efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för bolaget till sälj från tidigare neutral. Riktkursen justerades sänktes till 119 dollar från tidigare 126.

Ericsson meddelade att de säger upp 2.100 anställda i Sverige som det tidigare aviserat om. Kostnaderna av uppsägningen kommer att uppgå till 2,5 miljarder kronor vilket tas som en engångskostnad i det andra kvartalet. Aktien sjönk som mest omsatta aktie med 2,4 procent.

Loomis meddelade på onsdagen att dess vd Jarl Dahlfors väljer att lämna sin post. Dahlfors kvarstår som vd som längst fram till årsskiftet och rekryteringsprocessen för ny vd till kontant- och
värdehanteringsbolaget är påbörjad. Dessutom har koncernriskchefen Martti Ojanen sålt aktier i bolaget vilket inte gillades av marknaden då aktien stängde 6,8 procent lägre.

Affärsvärlden rekommenderar i senaste utgåvan av tidningen köp i ICA Gruppen, +0,6 procent, medan läsarna råds att avvakta med Nobia, -1,4 procent, och Sweco, -1,1 procent. Tidningen avråder till att
teckna aktier i nästa veckas stora notering i vårdoperatören Capio.

Imorgon smygstartar rapportsäsongen då H&M presenterar siffror för sitt andra kvartal.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s