Cykliska aktier bättre än defensiva hittills i år – SIX Index

Under 2015 har SIX Cyclical 15 Index stigit med 18 procent jämfört med SIX Defensive 15 Index som avkastat 11 procent. Cykliska aktier fortsätter alltså att gå starkare än defensiva aktier på Stockholmsbörsen enligt en färsk sammanställning gjord av SIX Index.

Ser man på kvoten mellan de båda indexen så handlas cykliska aktier fortfarande med rabatt mot defensiva. Cykliska aktier har historiskt sett avkastat bättre än defensiva aktier när börsen är stark och uppvisar då premium mot defensiva aktier. Den högsta nivån var i juli 2007 då man hade den högsta premien under de senaste 13 åren. Den sammanfaller också tidsmässigt med de toppnoteringar som nåddes före finanskrisen i USA och Europa. Under året har det varit en fortsatt stark aktiemarknad och defensiva bolag borde handlas med rabatt jämfört med cykliska aktier. Om man utgår från det historiska mönstret så har cykliska aktier en betydande potential för uppgång.

Cykliskt vs Defensivt_blue 20150624 KVOT 20150624

De två indexen har olika förväntad vinstutveckling för de kommande åren. Klart högst vinsttillväxt visar de cykliska bolagen som förväntas öka vinsterna med i genomsnitt hela 85 procent till 2017 jämfört med 2014. De defensiva aktierna spås ha en betydligt lägre vinsttillväxttakt med en ökning på 34 procent under motsvarande period.

SIX Defensive 15 värderas till p/e 21,7 för 2015 vilket är betydligt högre än prognoserna för de i SIX Cyclical 15 ingående bolagen med p/e på 19,1 under samma period. P/E-talen för 2017 indikerar 18,8 för defensiva aktier mot 14,8 för cykliska aktier.

Sett till direktavkastningen för 2015, så spår marknaden 4 procent för SIX Defensive 15 index jämfört med 3 procent för SIX Cyclical 15 Index.

SIX Defensive 15 Index uppvisar en betydande överavkastning mot marknadsin­dex över tid till en lägre risk. Sedan indexens start har SIX Defensive Index stigit 398 procent, SIX Cyclical 15 Index har avkastat totalt 368 procent mot benchmarksindexet SIX30 Return Index avkastning på 198 procent under motsvarande period.

SIX Defensive 15 Index omfattar de 15 mest omsatta defensiva (icke-cykliska) bolagen på Stockholmsbörsen.

SIX Cyclical 15 index är ett index som speglar utvecklingen av de 15 mest omsatta cykliska bolagen noterade på Stockholmsbörsen.

Båda Indexen revideras halvårsvis och uppvisar en stabil population över tiden. För att ingå i indexen måste aktien tillhöra de 80 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och vara klassificerade som defensiva respektive cykliska aktier. De 15 defensiva respektive cykliska aktier med högst omsätt­ning skapar indexen under nästkommande sexmånadersperiod.

Pär Ståhl
par.stahl@six-group.se
SIX Index

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s