Grekland och H&M i börsens fokus

Stockholmsbörsen föll på torsdagen i en handel präglad av ett stort flöde med nyheter relaterade till förhandlingarna mellan Grekland och dess långivare. Börsjätten H&M föll efter sin halvårsrapport.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 0,5 procent till 502 och OMXS30-index sjönk 0,6 procent till 1.601. Omsättningen var 15,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Greklandsförhandlingarna stod ännu en dag i centrum för marknadens blickar. En strid ström med kommentarer från berörda parter landande på finansskärmarna, men någon överenskommelse hade inte nåtts under sen eftermiddag.

Beskeden på eftermiddagen var att eurogruppens extrainsatta möte hade avslutats, men att euroländernas finansministrar kommer att mötas igen men inte under torsdagen. Klockan klämtar för Grekland som bedöms behöva en överenskommelse för att kunna genomföra betalningar om 1,6 miljarder euro till IMF per sista juni.

På bolagsnivå stod börsens tyngsta bolag H&M i fokus. Morgonens delårsrapport bjöd på ett kvartal med resultat som i stort sett var i linje med förväntningarna. Investerarna tycktes dock fokusera på den svaga bruttomarginalen. Bruttomarginalen landade på 59,4 procent, att ställa mot marknadens förväntning på 59,9 procent.

Klädkedjan har pressats av den starka US-dollarn, vilken går under det som bolaget benämner externa faktorer. Under det andra kvartalet bedömdes de externa faktorerna som negativa medan bedömningen framöver, för kvartal tre och fyra, är att de externa faktorerna kommer bli mycket negativa. Aktien slutade ned 3,2 procent och var dagens mest omsatta aktie.

Electrolux B tillhörde också de mest omsatta aktierna och handlades i dag ned 1,8 procent. Bolaget svarade under morgonen på ryktena om att man skulle söka en efterträdare till vd Kieth McLoughlin, som enligt källor skulle överväga att avgå.

”Vi kan bekräfta att Keith McLoughlin inte har avgått som Electrolux vd”, skrev Electrolux i ett pressmeddelande.

Högt upp på mest omsatta listan låg även Fingerprint med en kursökning på 10 procent till 161 kronor, som också var nytt kursrekord för biometribolaget.

Private equity-bolaget Ratos meddelade under morgonen att man förvärvar 70 procent av aktierna i den svenska logistiktjänstleverantören Speed Group, med ett enterprise value på 450 miljoner. Ratos-aktien backade 1,0 procent.

På analysfronten har SEB sänkt sin rekommendation för Tele2 till behåll från tidigare köp medan Handelsbanken nedgraderade Loomis till öka från tidigare köp. Tele 2 var ned 1,3 procent medan Loomis backade 1,8 procent.

Active Biotech gick ned 0,6 procent. Bolaget har meddelat att Concerto-studien i fas III, som innefattar användning av molekylen Laqunimod mot MS, är fullrekryterad. Resultatet senareläggs från 2016 till 2017.

Venue Retail Group rapporterade på eftermiddagen röda siffror för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Rapporten visade att bolaget tidigare har räknat fel i faktureringen och rapporterat ett för högt resultat under första halvåret med 5,5 miljoner kronor.

Därtill meddelades att bolaget är behov av likviditet samt att man har utsett Jonas Ottosson till ny vd från 1 oktober. Aktien, som var ned med omkring 9 procent innan rapportsläppet, slutade dagen ned 6,3 procent. Handeln var dock tunn i aktien med endast 56 avslut.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s