Hushållens skulder och arbetsmarknad heta ämnen i Almedalen

De svenska hushållens skulder och arbetsmarknadsfrågor ser ut att även i år bli heta ämnen på det ekonomiska området under Almedalsveckan i Visby som inleds på söndag.

Det framgår av en genomgång av Almedalsseminarierna på framförallt ämnesområdet Ekonomi, vilka i skrivande stund är runt 300 stycken. Det totala antalet evenemang under Almedalsveckan på drygt 3.400 är i nivå med under valåret 2014.

Euro- eller kanske snarare Greklandskrisen som för tillfället är högaktuell i finanspressen har i seminarielistorna likt i fjol intagit en något mer tillbakadragen roll jämfört med för ett par år sedan. Den tyska ambassaden finns dock på plats för att diskutera EMU:s utmaningar. EU-kommissionär Valdis Dombrovskis, som tidigare har varit Lettlands premiärminister, kommer också att gästa Gotland.

Riksbankens penningpolitik tilldrar sig intresse i år igen. Mitt under fjolårets Almedalsvecka sänkte Riksbanken styrräntan från 0,75 till 0,25 procent, och även i år väntas ett penningpolitiskt besked
under veckan. Flera riksbanksföreträdare deltar i olika seminarier.

Almedalsveckan i Visby. Foto: SIX News

Almedalsveckan i Visby. Foto: SIX News

Arbetsmarknadens parter är i sedvanlig ordning på plats, och den kommande avtalsrörelsen kan få debatterna att hetta till. Hur den låga inflationen ska beaktas i avtalsrörelsen är en aktuell fråga.
Fackföreningarna anser att man bör utgå från att inflationsmålet kommer att nås, något som arbetsgivarna inte håller med om.

Andra ekonomiska områden där det finns stora möjligheter till förkovran och debatt är bostadsmarknad och byggande, nollränteläget, privatsparande, konkurrenskraft- och produktivitet, skattesystemet, offentlig upphandling och ägarstyrningsfrågor.

Flera partier håller som vanligt ekonomiska seminarier, däribland Socialdemokraterna med finansminister Magdalena Andersson och Moderaterna med sin ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson. Den förre finansministern Anders Borg kommer också att delta under veckan, dock inte som representant för Moderaterna.

Finansmarknadsminister Per Bolund är också i Visby och väntas delta i en rad seminarier och sammanhang. Även flera företrädare från affärsbankerna och branschorganisationen Bankföreningen gör sig redo att diskutera bankernas roll i samhällsekonomin, finansreglering och privatekonomiska spörsmål.

Ett och annat mingel finns också att tillgå för den som gillar det.

Almedalsveckan pågår under åtta dagar mellan söndagen den 28 juni till söndagen den 5 juli. Den första halvan av veckan, runt måndag till onsdag, brukar bli allra mest intensiv. Första politiska parti
till rakning är Centerpartiet på söndagen, följt av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet och Folkpartiet de efterföljande dagarna.

Solnedgång under Almedalsveckan. Foto: SIX News

Solnedgång under Almedalsveckan. Foto: SIX News

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s