Bred uppgång i Stockholm efter nytt hopp om Grekland

(SIX) Kurserna på Stockholmsbörsen steg rejält på onsdagen och återhämtade till viss del de två senaste dagarnas nedgångar. Aktiemarknaden stöddes av hopp om ett grekiskt avtal då Graklands premiärminister Alexis Tripras sägs vara villig att godta ett reformavtal som låg på bordet under helgen. Klockan 17.30 inleddes Eurogruppens möte där Tsipras nya förslag ska diskuteras.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 2,1 procent till 496 medan OMXS30-index ökade 2,2 procent till 1.576. Omsättningen var 15,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22 miljarder inklusive de
alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Strax innan lunch avancerade de europeiska börserna rejält. Uppgången kom efter uppgifter om att den grekiske premiärministern Alexis Tsipras är villig att acceptera villkoren för ett reformavtal som lades fram under helgen, med en handfull justeringar.

Senare höll Tsipras ett tal till det grekiska folket där han meddelade att Grekland fortfarande är kvar vid förhandlingsbordet.

Dessutom bekräftade han att folkomröstningen på söndag gällande ett reformpaket fortsatt ska gå av stapeln samtidigt som den grekiska regeringen uppmanar grekerna att rösta nej med syfte att nå en bättre förhandlingsposition. Efter omröstningen tar han fullt ansvar för att en snabb överenskommelse med långivarna nås, rapporterar Kathimerini. Varken bankinsättningar, pensioner eller löner kommer att gå förlorade, avslutade han.

Bland inhemsk statistik presenterades inköpschefsindex för tillverkningssektorn vilket sjönk till säsongsrensade 52,8 i juni, från 54,8 i maj. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar som
låg på 55,2 enligt SIX News sammanställning av analytikers estimat. Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

I toppen bland storbolagen återfanns Nordea med en uppgång på 3,2 procent. H&M, Ericsson gjorde storbanken sällskap och noterade uppgångar på 2 respektive 2,3 procent. Volvo hade också en bra dag och stängde 3,1 procent högre.

Exane har sänkt rekommendationen för Autoliv till underperform samt dragit ner riktkursen till 119 dollar, motsvarande cirka 991 kronor. Aktien stängde trots den sänkta rekommendationen 1,4 procent högre.

En av dagens vinnare var Securitas som steg 6,8 procent efter att Credit Suisse höjt sin rekommendation för aktien till outperform.

Bland andra rekommendationer sänkte Danske Bank sin riktkurs för Sobi till 118 kronor från tidigare 120. Aktien sjönk 1,1 procent.

Kinnevik ska investera ytterligare 41 miljoner euro i Global Fashion Group i samband med en intern finansieringsrunda om 150 miljoner euro. Kinnevik har åtagit sig att garantera ytterligare en investering om 24 miljoner euro i finansieringen.

Fortsatt inom Kinnevikkoncernen har mediebolaget MTG förvärvat en 74-procentig andel i e-sportbolaget Turtle Entertainment för 78 miljoner euro kontant.

Kinnevik och MTG steg 2,5 respektive 4,5 procent.

Byggbolaget Skanska har mottagit en amerikansk order om att bygga ut en vårdanläggning i Middleton, New York. Kontraktet är värt cirka 510 miljoner kronor. Aktien gick sämre än index men stängde 1,4 procent högre.

Fastighetsbolaget Wihlborgs meddelade att de förvärvar två fastigheter i centrala Malmö, samtidigt som renovering av fastigheterna sker. Den totala investeringen kommer uppgå till 1 miljard kronor. Aktien avancerade 1,9 procent.

Vitec förvärvar det danska programvarubolaget Datamann för 44,4 miljoner danska kronor varav 9,4 miljoner utgör ersättning för överskottslikviditet, vilket ger en total köpesumma på 35 miljoner. Aktien stängde 2,1 procent högre.

Bland förlorarna syntes två av årets kursrusare; Fingerprint ned 7,8 procent och Precise Biometrics, ned 9,3 procent.

Lukas Östman
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s