Sobi bästa aktie i SMEX20-index under andra kvartalet

Andelen cykliska bolag i SIX Market Estimates 20-index (SMEX20) är fortsatt hög inför det tredje kvartalet. Totalt byts tio bolag ut och av de tillkommande är tre fjärdedelar av cyklisk natur.

Analytikerkollektivet har under det andra kvartalet i år fortsatt att revidera ned vinstförväntningarna avseende resultat före skatt för de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen; med 2,1 procent för 2015 års vinster och 1,5 procent för 2016 års vinster.

Förväntningarna på årsresultaten före skatt för de 30 största bolagen 2015 är i dag 291,8 miljarder kronor, vilket motsvarar en vinsttillväxt på 20 procent jämfört med det faktiska utfallet 2014. Lyfter vi blicken mot 2016 års vinstförväntningar så indikerar de idag 334 miljarder kronor vilket ger en vinsttillväxt på 14,5 procent jämfört med vinstförväntningarna för 2015.

Analytikerkåren är betydligt mer optimistisk till de cykliska bolagens vinsttillväxt för 2016. Det avspeglar sig i fördelningen inför det tredje kvartalet där hela 70 procent av bolagen i SMEX20 är cykliska, 30 procent defensiva bolag och inga banker är med i indexet. Under andra kvartalet var fördelningen detsamma.

De bolag som under det senaste kvartalet haft störst upprevideringar av resultatprognoserna för 2016 är bland annat Stora Enso följt av Swedish Orphan Biovitrum och Oriflame. Nykomlingar bland de defensiva bolagen är Axfood och Betsson. Bland cykliska bolag som har negativ vinstrevideringstrend och får lämna indexet syns Atlas Copco och Skanska. Bankerna är har haft en fortsatt svagt negativ vinstrevideringstrend vilket gör att de inte kommer med i indexet, vilket var fallet även i föregående kvartal. Tre av fyra byggbolag lämnar indexet inför det tredje kvartalet, och kvar blir NCC.

Under det andra kvartalet minskade SMEX20-index med 5,3 procent. Som jämförelse minskade storbolagsindexet, SIX30 Return Index med 5,9 procent, medan SIX Portfolio Return Index (SIXPRX) handlades ned 5,0 procent. SIXPRX är ett index där man även inkluderar små och medelstora bolag. Av de 20 aktier som ingick i indexet sjönk hela 16 stycken under kvartalet då vi även återinvesterat utdelningar som avskilts under perioden.

smex20_jul_2015

Flera defensiva bolag var på vinnarlistan under kvartalet. Klart bästa aktie under kvartalet var Sobi, Swedish Orphan Biovitrum, som avancerade hela 20,8 procent hjälpt av ett uppköpserbjudande under kvartalet som bolaget avböjde, men även ökade vinstförväntningar då marknaden ser en stor potential för bolagets blödarsjuka-läkemedel. SCA och Intrum Justitia levererade uppgångar i kvartalet på 8,7 procent respektive 6,6 procent och gick upp betydligt mer än marknaden. Electrolux med sin cykliska karaktär har haft en positiv utveckling på hela 7,7 procent under kvartalet.

Bland lågpresterarna under det andra kvartalet i år hör cykliska storbolag som JM, Ericsson samt Holmen. De bidrog med nedgångar på 18,5 procent för JM, 17,6 procent för Ericsson respektive 13,4 procent för Holmen.

Nya bolag i SMEX 20 från den 1 juli: Axfood, Betsson, New Wave, Nibe, Nokia, Oriflame, SAAB, SKF, Tieto och Volvo.

SMEX 20 index fångar upp positiv vinstmomentumeffekt bland de mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. SIX Market Estimates Index revideras kvartalsvis och för att ingå i indexet måste en aktie tillhöra de bolag som SIX Market Estimates bevakar.

Aktierna rankas utifrån vinstmomentum de tre senaste månaderna samt den senaste månaden. De 20 aktier med högst vinstmomentum utgör indexet under nästkommande tremånadersperiod.

Pär Ståhl
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s