Electrolux och bankerna agerade sänke på börsen

Stockholmsbörsen pressades tillbaka under torsdagen. Electrolux, som fått motstånd mot sitt köp av GE Appliances, var tillsammans med storbankerna de som främst tyngde index för dagen. De defensiva bolagen utvecklades klart bättre än de cykliska bolagen. I fokus för dagen stod den amerikanska jobbrapporten, Riksbankens räntebesked och läget kring skuldkrisen i Grekland.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 0,7 procent till 493 och OMXS30-index sjönk 0,9 procent till 1.562. Omsättningen var 14,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 20,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Från amerikanskt håll presenterades sysselsättningsstatistiken för juni. Den officiella siffran, data som följs noggrant av centralbanken Federal Reserve, visade på en ökning med 223.000 personer för månaden. Utfallet låg i underkant av förväntningarna om en uppgång med 230.000 personer.

”Efter den fantastiska rapporten förra månaden var juni helt klart blandad”, skriver SEB i en kommentar. Även DNB uppger att rapporten var solid om än inte lika bra som för maj.

Vid dagens penningpolitiska besked beslutade Riksbanken att sänka styrräntan till -0,35 procent från den tidigare nivån på -0,25. Dessutom sänktes prognosen för reporäntebanan samtidigt som det meddelades att statsobligationsköpen kommer att utökas med 45 miljarder kronor fram till årets slut. Den expansiva penningpolitiken uppges understryka att Riksbanken värnar inflationsmålets roll som nominellt ankare för pris- och lönebildningen.

Sänkningen av styrräntan, som redan innan var negativ, var mot förväntningarna. Enligt SIX News enkät räknade 10 av 11 ekonomer och analytiker med att räntan skulle lämnas oförändrad vid -0,25 procent.

Vidare uppger Riksbanken att de har en fortsatt hög beredskap att vid behov göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena. ”Reporäntan kan sänkas ytterligare och köpen av statsobligationer kan utökas”, skriver Riksbanken.

Nordea har med anledning av dagens duvaktiga besked sänkt sin prognos för reporäntan ytterligare med tio punkter till -0,45 procent i september. Tidigare låg bankens förväntningar vid -0,40 procent.

Förutom Riksbankens räntesänkning håller marknaden fortsatt fokus på utvecklingen i Grekland. Eurogruppen enades vid en telefonkonferens under gårdagskvällen att inga förhandlingssamtal kommer att hållas förrän efter landets folkomröstning på söndag. Grekerna ska rösta om landet ska acceptera långivarnas bud om ett finansiellt räddningspaket i utbyte mot reformer. Greklands premiärminister Alexis Tsipras uppmanar grekerna att rösta nej till erbjudandet för att ge landet en bättre förhandlingsposition.

Ytterligare press kommer från Greklands finansminister Yanis Varoufakis som i en intervju med Bloomberg sagt att han kommer avgå om utfallet i folkomröstningen blir ja.

Utgången i den grekiska folkomröstningen ser dock ut att bli jämn utifrån indikationer från opinionsundersökningar. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem hävdar att ett nej i omröstningen på söndag skulle sätta såväl Grekland som Europa i en ”väldigt svår position” och innebär att man inte längre kan ge stöd åt Grekland. Det är en illusion att landet skulle kunna omförhandla ett bättre paket med reformer mot finansiering vid ett nej.

Bland bolagen föll Electrolux med 11 procent som den mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen. Fallet förklaras av att det amerikanska justitiedepartementet meddelat att man vill försöka stoppa genomförandet av Electrolux planerade förvärv av General Electrics vitvaruverksamhet GE Appliances.

Electrolux vd, Keith McLoughlin uppgav att alla de talat med tror att processen med amerikanska justitiedepartementets invändningar mot förvärvet kan hålla på allt mellan 2 till 6 månader.

Som motvikt till indexnedgången fanns defensiva bolag som Astrazeneca upp 2,5 procent och Teliasonera med en uppgång på 0,6 procent.

Sämre utvecklades däremot bankerna, som pressas av den sänkta reporäntan. SEB bankades ned 2,0 procent, Handelsbanken sattes ned 2,0 procent och Swedbank retirerade 2,2 procent. Lindrigast för dagen klarade sig Nordea med en nedgång på 1,1 procent.

Skanska meddelade under torsdagsförmiddagen att de mottagit tre order från olika aktörer till ett totalt värde om drygt 4,1 miljarder kronor. Aktien steg 0,1 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards klättrade under stor volym med 6,4 procent. Företaget har erhållit en order på touchscreensensorer från Asien. Sensorerna ska användas av smartphoneleverantörer i Asien och ordervärdet uppgår till 268 miljoner kronor.

Betsson handlades upp 3,7 procent efter att Dagens Industri rekommenderat köp för aktien.

Bland övriga analysuppdateringar återfanns Orexo som fått sin riktkurs justerad till 170 kronor från tidigare 180 av Danske Bank med upprepad köprekommendation. Det skriver Danske Bank i ett marknadsbrev. Aktien syntes 1,1 procent lägre.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s