Börsen föll inför helgens grekiska folkomröstning

Stockholmsbörsen avslutade veckan med att falla tillbaka inför helgens folkomröstning i Grekland.

Nyhetsmässigt dominerade Grekland efter att IMF i går kväll släppt en rapport som argumenterade för att Greklands skuldsituation var ohållbar utan skuldnedskrivning.

Den grekiska regeringen tog emot rapporten med öppna armar och i ett tv-sänt tal på eftermiddagen sade premiärminister Alexis Tsipras att rapporten ger hans regering rätt i deras vägran att skriva på ett avtal som inte också omfattar en omstrukturering av skulderna.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 0,4 procent till 491 och OMXS30-index sjönk 0,5 procent till 1.554. Omsättningen var 8,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 11,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Volvo steg 0,4 procent till 104,60 kronor. Nettoorderingången för tunga lastbilar (class 8) i Nordamerika uppgick preliminärt till cirka 19.900 fordon i juni 2015, en minskning med 25 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt uppgifter från ACT Research.

Scandi Standard var ned 2,4 procent till 49,30 kronor sedan storägarna Kansas Holding och Lantmännen sålt 2.106.781 respektive 1.893.219 aktier i kycklingbolaget. Försäljningen skedde genom en så kallad ”accelererad bookbuilding-process” och priset var 48 kronor per aktie.

Credit Suisse räknar med en mer utmanande marknad för de nordiska operatörerna i det andra kvartalet efter solida rapporter för det första kvartalet. Teliasonera sjönk 1,1 procent, Tele2 var ned 0,6 procent medan Com Hem backade 0,3 procent.

Handelsbanken höjde rekommendationen för specialistläkemedelsbolaget Sobi, Swedish Orphan Biovitrum, till köp, från tidigare öka. Aktien gick fram 1,4 procent.

Arises elproduktion var 49,1 gigawattimmar i bolagets vindkraftparker under juni. Utfallet sägs vara 6,8 gigawattimmar över budget. Aktien steg 1,0 procent.

Konfektyrbolaget Cloetta ökade 2,4 procent till 25,80 kronor. Danske Bank räknar med att konfektyrbolaget Cloetta förbättrar sin marginal framöver. Rekommendationen är kvar på köp med 30 kronor i riktkurs.

”Marginalerna har varit till en besvikelse tidigare år, fast vi anser att detta är mer relaterat till externa faktorer, exempelvis valutaeffekter. Inför framtiden så bör ökningar i råmaterialspriser vara drivfaktorn mot ett mål om 14 procent för rörelsemarginalen”, hävdar banken.

Nätmäklaren Avanza gick fram 2,1 procent sedan Nordea höjt rekommendationen från behåll till köp.

Cellavision höjde det långsiktiga målet för rörelsemarginalen från 15 till 20 procent. Bolaget kommunicerade vidare en order värd över 30 miljoner kronor. Aktien steg 2,7 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s