Grekavtal lyfte kurserna

grekflaggaKurserna på Stockholmsbörsen stängde i positivt territorium på måndagen med bidrag av att tidigare utdragna skuldförhandlingar mellan Grekland och dess långivare mynnade ut i en enhällig uppgörelse.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 1,6 procent till 510 medan OMXS30-index backade 1,5 procent till 1.614. Omsättningen var 12,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

På måndagsmorgonen blev det känt att alla parter är redo att satsa på ett nytt räddningspaket från den europeiska räddningsmekanismen ESM för Grekland, innehållande seriösa reformer och finansiellt stöd, uppgav Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på måndagsmorgonen
efter 15 timmars förhandlingar.

Men för att överenskommelsen ska gälla krävs det att den passerar det grekiska parlamentet. Reformerna i överenskommelsen anses vara tuffare än de som det grekiska folket röstade nej till för åtta dagar sedan.

Under måndagen möts euroområdets finansministrar igen för att diskutera kortsiktig finansiering som behövs för att Grekland ska kunna göra avbetalningen om 4,2 miljarder euro till ECB den 20 juli.

Bankerna fortsatte upp efter den norska sektorkollegan DNB:s bättre än väntade rapport i fredags. De fyra svenska storbankerna ökade 0,5-2,5 procent.

Högst upp på omsättningslistan sågs även H&M som steg 1,9 procent, Volvo som gick fram 1,2 procent medan Ericsson avancerade 1,8 procent.

I biometrisektorn föll Fingerprint Cards 0,9 procent och sektorkollegan Precise Biometrics var ned 1,3 procent. ABG Sundal Collier varnar i en färsk analys för tekniken som en potentiell säkerhetsrisk.

I helgen kom nyheten om att en ny attack skett på en amerikansk myndighet där 1,1 miljoner fingeravtryck kom i händerna på hackare. ”Vi är inte förvånade av uppgifterna och ser mer skrämmande upptäckter allteftersom fingeravtrycksmoduler blir mer integrerat med ID-kort, smarta telefoner och surfplattor…”, skriver analysföretaget.

Veckan inleddes också med en del delårsrapporter. Nederman sköt upp 3,2 procent efter en rapport med ökad vinst samt högre intäkter och orderingång.

ÅF gick fram 2,2 procent efter att ha rapporterat en högre vinst än väntat.

Catena ökade hyresintäkterna och förvaltningsresultatet marginellt och backade 0,4 procent.

Corem Propertys resultat ökade marginellt medan hyresintäkterna minskade något under det andra kvartalet. Corem ställdes upp med hela 8,5 procent.

Vitec ökade resultat och intäkter rejält i det andra kvartalet. Aktien rusade 7,4 procent.

Bland bolagsnyheterna ökade Raysearch 5,7 procent efter att ha tecknat ett långsiktigt  samarbetsavtal med Accuray Incorporated.

Proffice var upp 4,0 procent. Affärsvärlden tog in aktien i sin veckoportfölj.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              510     +1,6    +11,9
OMX Stockholm 30            1.614     +1,5    +10,2
SIX Return index              954     +1,6    +15,5
SIX Sverige cykliskt 15       456     +1,2    +14,4
SIX Sverige defensivt 15      525     +1,7    +16,6
SIX Volatilitetsindex        17,4    -13,9    +11,6

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s