Stiltje på Stockholmsbörsen efter intensiv rapportdag

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde veckans handel strax under nollstrecket efter en rapportintensiv dag. Boliden och Ericsson var bland dagens största rapportvinnare medan Volvo stod som stor förlorare. I nyhetsflödet återfanns utöver rapporterande bolag en grekisk bryggfinansiering.

SIX Generalindex sågs vid stängning oförändrat på en nivå om 516. Även OMXS30-index var oförändrat vid 1.635. Omsättningen var 19,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 27,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.
Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Under dagen har det tyska underhuset som väntat röstat ja till vidare förhandlingar med Grekland gällande ett tredje stödpaket. Samtidigt uppgav Valdis Dombrovskis, en av EU-kommissionens vice
ordföranden, att en korttidsfinansiering om 7,16 miljarder euro kommer att nå Grekland på måndag vilket är samma dag som ska Grekland göra en avbetalning på 7 miljarder euro till Internationella valutafonden.

Fredagen bjöd på en tung rapportdag där flera större bolag rapporterade med blandat utfall.

Volvo, som rapporterade ett bättre rörelseresultat än väntat, steg inledningsvis för att sedan rekylera nedåt. Vid stängning hade aktien backat 6,3 procent. Aktien föll efter telefonkonferensen där frågetecken kring den svaga orderingången uppstod. Marknaden svarade negativt med i spåren av den svaga orderingången samt utsikterna för att behålla besparingsprogrammet.

Boliden hade å sin sida en strålande dag på börsen och handlades upp 7,7 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 1.257 miljoner kronor vilket var högre än analytikernas förväntningar som låg på 1.208 miljoner kronor, enligt SIX News/Inquriy Financials enkät.

Även Ericsson redovisade ett resultat för det andra kvartalet som slog förväntningarna. Nettoresultatet uppgick till 2,1 miljarder kronor vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar om 2,0 miljarder. Aktien belönades med en uppgång på 3,4 procent.

De stora verkstadsbolagen handlades i dag åt olika håll efter att de senaste två dagarna följt med i varandras upp- och nedgångar.

Autoliv steg 2,2 procent efter att ha levererat en rapport som slog konsensus på varje punkt.

Assa Abloy stängde upp med 3,3 procent. Bolagets resultat efter skatt blev något lägre än vad analytikerna hade räknat med, medan omsättningen blev något högre.

Sandvik utvecklades däremot svagt och backade 4,7 procent efter att missat analytikernas förväntningar i sin rapport. Bolaget slog däremot fjolårets resultat på samtliga rader.

Atlas Copco, som under gårdagen rusade efter att ha släppt sin rapport, stängde ned med 1,5 procent.

Teliasoneras resultat och intäkter blev bättre än väntat och kassaflödet förbättrades kraftigt. Marknaden handlade upp aktien 2,6 procent.

SCA, som rapporterade under gårdagen, har fått höjd rekommendation från flera banker. Danske Bank lyfte rekommendationen från sälj till avvakta medan SEB och UBS höjt riktkursen till 265 respektive 260 kronor aktien, från tidigare 235 och 245 kronor. Aktien klättrade 2,5 procent med stöd av de höjda rekommendationerna.

Betssons aktie, som har haft en stark utveckling den senaste tiden, utökade uppgångarna och steg 3,5 procent efter att ha redovisat ett nettoresultat för det andra kvartalet som var 3 procent bättre än
analytikernas förväntningar.

Bland de mindre bolagen var Micro Systemation den stora förloraren och rasade med 11,3 procent efter att ha släppt sin delårsrapport. Bolagets resultat var bättre än fjolårssiffrorna på alla punkter, men marknaden handlade trots det ned aktien.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       516   -0,0  +13,1
OMX Stockholm 30       1635   -0,0  +11,7
SIX Return index       964   -0,0  +16,7
SIX Sverige cykliskt 15    464   +0,7  +16,5
SIX Sverige defensivt 15   534   +0,5  +18,8
SIX Volatilitetsindex    14,4   -3,9   -7,6

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s