Stängde ned i spåren av sviktande storbolag

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte backa fram till onsdagsstängningen i spåren av nedpressade kurser bland börsens tungviktare samt vinsthemtagningar i Europa. SSAB faller medan Tieto seglar upp efter respektive rapportsläpp.

SIX Generalindex hade vid stängning backat 1,0 procent till 512 medan OMXS30-index backade 0,9 procent till 1.621. Omsättningen var 12,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

På toppen av omsättningslistan var storbolagen i negativt territorium där både Nordea och Ericsson backade 1,5 procent följt av Atlas Copco som föll med hela 3,6 procent.

Bland storbolagen sågs även nedgångar i SSAB som efter rapport tappade 4,9 procent för den mest handlade A-aktien.

Stålbolaget rapporterade ett sämre resultat än väntat inom alla fem divisioner men särskilt svagt för Europe och Americas. För det gångna kvartalet rapporterade bolaget om produktionsstörningar i svenska enheter, fallande priser på grovplåt och lageravveckling bland ståldistributörer i USA. Utsikterna för tredje kvartalet var inte heller särskilt muntra då bolaget räknar med något lägre leveranser jämfört med andra kvartalet.

Tieto seglade upp 1,9 procent efter en rapport där resultatet justerat för engångsposter prickade förväntningarna. Engångsposterna var mindre än väntat i kvartalet så resultatet efter skatt var nästan dubbelt så bra som väntat.

Investmentbolaget Kinnevik redovisade ett substansvärde på 315 kronor per aktie den sista juni och höjde prognosen för 2015 års nettoinvesteringar. De väntas nu bli 1,0-1,5 miljarder, den tidigare prognosen var 1,0 miljard. Aktien var ned 2,4 procent.

Under dagen har gruvsektorn pressats i spåren av negativa signaler från gruvjätten BHP Billiton som spår nedgång i sin kopparproduktion för det kommande räkenskapsåret. Som ytterligare press i dag bidrog sjunkande priser på LME-börsen för koppar och zink med 1,6 respektive 1,5 procent.

Gruvbolaget Boliden sjönk 3,4 procent medan Lundin Mining backade 4,2 procent. I morgon presenterar Lundin Mining produktionssiffror för gruvan Tenke Fungurume i Kongo.

Bland dagens rekommendationsförändringar sänktes Handelsbanken, som i går kom med rapport, till neutral av både Swedbank och Deutsche Bank. Tele2, som också rapporterade i går, har höjts till köp av SEB.

Handelsbanken var ned 0,3 procent medan Tele2 steg 0,1 procent.

Hexpols aktie föll 3,2 procent i skuggan av att vd Georg Brunstam minskat sitt B-aktieinnehav med nära hälften till totalt 1 miljon B-aktier. I samband med flaggningen meddelade vd:n att det ”känns rimligt bredda mina totala investeringar något”.

Bland övriga bolagsrapportörer ökade Thule försäljningen och resultatet i det andra kvartalet och aviserade därutöver en omorganisation av verksamheterna i USA, Belgien och Hong Kong som ska spara 20 miljoner kronor på årsbasis. Aktien tappade dock 6,4 procent.

Läkemedelsbolaget Bioinvent redovisade en kraftigt ökad förlust i andra kvartalet då man till skillnad från i fjol inte sålt rättigheterna till någon produktkandidat. Aktien var ned 4,6 procent.

 

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 512 -1,0 +12,4
OMX Stockholm 30 1621 -0,9 +10,7
SIX Return index 958 -1,0 +15,9
SIX Sverige cykliskt 15 456 -1,6 +14,5
SIX Sverige defensivt 15 530 -0,4 +17,8
SIX Volatilitetsindex 14,4 +0,8 -7,6

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s