Stark börsmånad avslutades positivt

Stockholmsbörsen stängde högre på fredagen där storbolag gav stöd åt index. OMX-index steg med 4,1 procent under månaden och juli levde därmed upp till ryktet som en stark börsmånad.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,7 procent till 510 medan OMXS30-index ökade 0,8 procent till 1.616. Omsättningen var 11,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 15,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger omkring 13-15 miljarder.

Bland storbolagen gav Nordea, Assa Abloy och Hennes & Mauritz stöd åt index med noterade uppgångar på 1,4, 2,6 respektive 0,9 procent.

Loomis slutade som Stockholmsbörsens största förlorare på fredagen och tappade 7,2 procent där resultatet före skatt för det andra kvartalet var 14 procent sämre än analytikernas konsensus enligt SIX News/Inquiry Financials enkät.

Den avgående vd:n Lars Dahlfors sade i en intervju med SIX att USA går bra, medan utvecklingen i Europa hämmas av att schweiziska Viamat, som köptes förra året för 1,5 miljarder kronor, drabbats hårt av den starka schweiziska valutan. Vidare hålls marginalförbättringar tillbaka av kostnader för nya kontrakt.

”Vi bygger ju om marknaden och vår egen organisation i takt med att vi får fler CMS-uppdrag. Vi hade osedvanligt många sådana kontrakt under kvartalet. Det gör ju naturligtvis att får har en dämpande effekt på marginalen”, sade Lars Dahlfors till SIX.

Börsfärskingen Hoist Finance backade 1,2 procent och rapporterade ett resultat före skatt på 52 miljoner kronor vilket var något lägre jämfört med samma period föregående år. Ett lägre finansnetto tyngde resultatet efter skatt som uppgick till 44 miljoner kronor.

I samband med den efterföljande telefonkonferensen uppgav dock vd Jörgen Olsson att Hoist sammantaget är nöjda med det andra kvartalet som kantades av hög transaktionstakt samtidigt som företaget uppvisar fortsatt god tillväxt och lönsamhet.

I biometrisektorn sågs uppgångar i både Fingerprint Cards och Precise Biometrics.

Fingerprint steg 2,5 procent och blev även fredagens mest omsatta bolag. Under dagen meddelade bolagets att touchsensor FPC1025 integrerats i mobiltelefontillverkaren Huaweis Android-smartphone MaiMang 4, vilket Huaweis annonserade i går.

Precise Biometrics lät även meddela att bolagets produkt för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter, Precise BioMatch Mobile, genom samarbetet med Fingerprint Cards har integrerats i en smartphone från en kinesisk mobiltelefontillverkare som är en av världens största. Aktien rusade 12 procent.

I rekommendations- och riktkursflödet har Credit Suisse uppgraderat Autoliv till outperform från tidigare neutral. Aktien avancerade 0,2 procent.

Lundin Mining har efter onsdagens svaga rapport fått sänkta riktkurser från bankerna SEB och Danske Bank till 33,4 respektive 52 kronor från tidigare 40 och 56 kronor. Aktien steg dock med 3,9 procent.

Nokia steg 0,7 procent med bidrag av att både SEB och Credit Suisse höjer riktkursen för bolaget till 7,0 euro från tidigare 6,8 euro.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s