Skog och verkstad i täten för Stockholmsuppgång

Kurserna på Stockholmsbörsen hade en lätt uppåtriktad utveckling under augusti månads första handelsdag. Skog och verkstad var vinnarbranscher medan oljebolag och banker noterade nedgångar. Europabörserna presterade överlag uppgångar, dock inte Atenbörsen som rasade 16 procent under den första handelsdagen på över en månad.

SIX Generalindex hade vid stängningen ökat 0,3 procent till 512 medan OMXS30-index stärktes 0,2 procent till 1.618. Omsättningen var 9,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 13,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

”Marknaden har nu skakat av sig det översålda tillståndet efter det grekiska dramat och bildat en högre topp och botten. Vi har positiv prisdynamik där OMXS30 index steg med beslutsamhet i mitten av juli för att sedan kontrollerat rekylera tillbaka med lägre volym. Säsongsmässigt har vi nu kommit in i den sämsta perioden på året, nämligen augusti och september. Oktober avslutar cirka 65 procent av alla bear markets”, skriver marknadsbrevet IG Markets.

Det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn för juli månad var över förväntan. Index uppgick till 55,2 procent vilket var högre än analytikernas förväntningar som låg på 52,8 procent enligt SIX News sammanställning.

Under måndagen var det ljust i skogen med stöd av stigande dollar. Stora Enso ökade 1,8 procent, Holmen 1,6 procent och SCA 1,4 procent.

Även verkstäderna stod sig hyggligt med Atlas Copco upp 0,7 procent, SKF +1,3 procent och Trelleborg +0,7 procent.

Sämre gick det för oljebolagen som försämrades i kölvattnet av det svagare oljepriset. Africa Oil minskade 2,7 procent, Enquest 6,2 procent och Tethys Oil 3,6 procent.

Bank var en annan trög sektor med Nordea -0,4 procent, Swedbank -0,2 procent och Handelsbanken -0,2 procent.

Svenska banker kan i framtiden konkurreras ut av amerikanska storföretag som Apple, Google och Facebook, varnar professor Kent Eriksson, forskningsledare vid centrum för bank och finans på Kungliga Tekniska högskolan, enligt Ekot i Sveriges Radio. Han påpekar att Facebook just nu söker väldigt mycket folk inom finanstjänster.

”I första hand gäller det här att man vill kunna hantera betalningar och bygga upp rådgivning av fonder via sina hemsidor. Men i nästa steg tror jag att man kommer att utvidga sin verksamhet till mer avancerade finansiella tjänster”, säger Kent Eriksson, till Ekot.

Nokia har sålt sin digitala karttjänst Here till ett konsortium av biltillverkare innefattande bland annat Audi, BMW och Daimler till ett enterprise value på 2,8 miljarder euro med en förväntad reavinst om 1 miljard euro. Affären väntas slutföras under det första kvartalet 2016 och är föremål för sedvanligt godkännande av konkurrensmyndigheter. Aktien sjönk 0,6 procent.

I läkemedelssektorn kommer Astrazeneca att ingå ett strategiskt samarbete med Isis Pharmaceuticals omfattande behandlingar inom hjärta/kärl, metabola syndromet och njursjukdomar. Astrazeneca kommer att göra en upfrontbetalning om 65 miljoner dollar samt utvecklingskostnader och regulatoriska milstolpsbetalningar för varje program. Astrazeneca var upp 0,6 procent.

Datumet för domstolsprövningen av Electrolux förvärv av General Electrics vitvaruverksamhet sattes sent i fredags till den 9 november och domaren uppgav att han hoppades ha förhandlingarna avslutade innan Thanksgivinghelgen. Electrolux var upp 2,6 procent.

Precise Biometrics stärktes 2,6 procent sedan bolaget meddelat ett avtal med taiwanesiska Elan Microelectronics för licensering av Precise Biometrics produkt för fingeravtrycksverifiering.

Probi var dagens börsvinnare och rusade 14,2 procent i spåren av att Börsveckan höjt sin rekommendation för aktien till köp i dagens upplaga.

Betsson lockar med sina förvärvsmöjligheter då tidigare köp har handlats billigt och har lyft intäkterna. Med brasklappen för att kommande regleringar kommer att höja kostnaderna i framtiden, bedömer Börsveckan aktien som köpvärd på nuvarande nivå. Aktien gick fram 3,7 procent.

Loomis lommade ned 0,9 procent som en reaktion på att Danske Bank sänkt sin riktkurs till 275 kronor från tidigare 290 kronor, visserligen med upprepad köprekommendation.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s