Defensivt tisdagens vinnare i Stockholm, banker tyngde

Stockholmsbörsen vände nedåt på tisdagen med banksektorn som svagt kort, medan hälsovårdsektorn klättrade uppåt med stöd från uppköpsrykten och företagsaffärer. Börsen saknade inspiration från utlandet där såväl Europa- som New York-börserna noterade blygsamma rörelser.

Marknaden befinner sig fortsatt i väntans tider inför Federal Reserves aviserade start av de räntehöjningar som enligt tidigare utsagor från centralbanken sannolikt börjar i år. En viktig statistikpunkt inför detta beslut uppges arbetsmarknadens utveckling vara och nu på fredag får marknaden ta del av juli månads utfall.

Från amerikanskt håll kom i dag siffror över orderingången i juni in enligt förväntningarna, med uppgång på 1,8 procent jämfört med förra månaden.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 0,3 procent till 510 och OMXS30-index sjönk 0,4 procent till 1.612. Omsättningen var 10,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen på omkring 13-15 miljarder.Den indextunga banksektorn tyngde Stockholmsbörsen med en nedgång för finanssektorn på 0,6 procent. Bankerna var ned även ute i Europa där de grekiska bankerna åter hade en svag dag. Nordea tappade 1,1 procent, Swedbank sjönk 0,6 procent, SEB var ned 1,1 procent och Handelsbanken föll 0,7 procent.

Läkemedelsbolaget AstraZeneca ökade 1,3 procent. I sektorn rapporterades i dag irländska Shire ha lagt ett bud på Baxalta med en budpremie på 36 procent.

Strålknivsbolaget Elekta var en av dagens större vinnare med en uppgång på hela 12 procent. Det rapporteras av Bloomberg att nederländska Royal Philips letar förvärv för att bredda sin hälsovårdsverksamhet. Bolaget ska ha anlitat Bank of America i sökandet efter en lämplig uppköpskandidat. Enligt källorna ska allt från små uppköp till stora förvärv värda ”många miljarder euro” vara aktuella.

Orexo handelsstoppades på eftermiddagen sedan försäkringsbolaget CVS/Caremarks borttagande av bolagets opiatberoende-läkemedel Zubsolv noterats av marknaden. Borttagandet kommer att ske från den 1 januari 2016 till förmån för en generisk version samt Suboxone Film. Aktien föll med 29 procent inför det handelsstopp som därefter rådde för resten av handelsdagen.

Bland de pressade råvaruaktierna noterade Lundin Petroleum en uppgång med 1,9 procent inför morgondagens delårsrapport. Brentoljan tog sig i dag åter upp över 50 dollar.

I gruvsektorn noterade Lundin Mining en ökning på 2,4 procent, medan Boliden var ned 0,1 procent. Basmetallpriserna, som under gårdagen noterade sexårslägstan som grupp, vände i dag uppåt något.

Mycronic har fått order på ett ersättningssystem byggt på Prexision-plattformen, som normalt ligger i spannet 12-16 miljoner dollar. Systemet är beräknat att levereras under tredje kvartalet 2016. Aktien höjdes 7,9 procent.

IFS har tecknat avtal med Kanes Foods som har valt IFS Applications 9 för att ersätta sina befintliga system. Aktien förbättrades 0,9 procent.

I läkemedelssektorn meddelade Oasmia Pharmaceutical positiva resultat för Paclical i en jämförande studie med Abraxane. Aktien ökade 1,1 procent.

Immunicum ställdes upp 32 procent efter att ha presenterat fortsatt förbättrade data från uppföljningen av en fas I/II-prövning avseende metastaserad njurcancer. 7 av 11 patienter är fortfarande vid liv.

Etrion meddelade att de kopplar upp den sista anläggningen vid solkraftsprojektet Mito i Japan till elnätet. Intäkter väntas börja löpa från slutet av augusti 2015 efter tester. Solenergibolaget klättrade 2,6 procent.

Sent i kväll släpps delårsrapport från oljebolaget Blackpearl Resources. Aktien steg i dag med 1,7 procent.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 510 -0,3 +11,9
OMX Stockholm 30 1612 -0,4 +10,1
SIX Return index 954 -0,3 +15,5
SIX Sverige cykliskt 15 445 -0,5 +11,7
SIX Sverige defensivt 15 540 +0,3 +20,1
SIX Volatilitetsindex 14,2 -1,0 -9,1

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s