Negativt utlandssentiment tyngde Stockholmsbörsen

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades ned en bit på torsdagen men den svenska aktiemarknaden gick ändå klart bättre än de nordiska kollegorna Oslobörsen och Köpenhamnsbörsen. Saab och Hexagon var ett par bolag som gick emot den negativa trenden.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat 0,2 procent till 514 medan OMXS30-index backade 0,4 procent till 1.622. Omsättningen var 10,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

”Börsläget är svårtolkat utan några tydliga trender på de ledande börserna och många aktörer inväntar fredagens jobbdata från USA”, skriver IG Markets i dagens marknadsbrev.

Securitas, som i går sjönk 7,3 procent, rekylerade i dag upp 0,2 procent till 115,80 kronor, medan Lundin Petroleum, som i går föll 5,3 procent, gick ned med ytterligare 1,9 procent till 116,90 kronor.

Vidare i analysflödet har UBS höjt riktkursen för SCA till 280 kronor, från tidigare 265 kronor med bibehållen köprekommendation. Aktien adderade 0,2 procent till 252 kronor.

Mot strömmen gick Saab som avancerade med 5 procent efter att Brasiliens senat har godkänt finansieringsavtalet för köp av 36 Gripenplan från Saab. Landet lånar upp till 39,88 miljarder kronor från Svensk Exportkredit och har fått godkänt för lån på 245 miljoner dollar för att betala bestyckningskontraktet med Saab som tecknades i april.

Även Hexagon som kommer med rapport under morgondagen gick motströms och klättrade 4,6 procent med draghjälp från mätteknikbolagets tyska sektorkollega Dürr som släppte en stark delårsrapport på torsdagen.

Biometribolagen var ännu en gång populära i placerarkollektivet. Precise pressades upp 7,4 procent och Fingerprint 7,7 procent.

Handelsbanken Fonder minskar till 4,6 procent av kapitalet och rösterna i drug delivery-bolaget Orexo. Aktien föll 5,7 procent.

Fastighetsbolaget Heba rapporterade för det andra kvartalet där förvaltningsresultatet uppgick till 33 miljoner kronor vilket kan jämföras med 27 miljoner under motsvarande kvartal föregående år. Aktien hade en bra dag på börsen och stängde 3,3 procent högre.

Bland mindre bolag redovisade Novotek ett resultat efter finansnetto om 5,9 miljoner kronor (3,1) för det andra kvartalet. I rapporten uppgav bolaget att den generella osäkerheten i marknaden har minskat något. Aktien klättrade 4,1 procent.

Den första kliniska levertransplantationen med en lever som perfunderats med Xvivos STEEN Solution har genomförts i Toronto, Kanada. Xvivo-aktien rusade 11 procent.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s