Cykliskt i topp när börsen sjönk

Stockholmsbörsen pressades tillbaka under fredagen. De cykliska bolagen uppvisade dock en bättre utveckling än de defensiva aktierna. De ledande Europabörserna hade en liknande utveckling. På rapportfronten presenterade Hexagon sin rapport, men lyckades inte övertyga investerarna och aktien handlades ned. I övrigt riktades fokus mot USA och den viktiga sysselsättningsrapporten.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 0,6 procent till 511 och OMXS30-index handlades ned 0,6 procent till 1.612. Omsättningen var 10,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 13,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Sammantaget visade den amerikanska sysselsättningsstatistiken på ett i det stora hela väntat utfall. Detta bedöms av flera analytiker öka sannolikheten för att Federal Reserve kommer att höja styrräntan i september.

Antalet arbeten ökade med 215.000 i juli, något under den väntade uppgången på 223.000. Samtidigt reviderades månadsutfallen för både maj och juni upp. Arbetslösheten och timlönen uppvisade båda, var för sig, på utfall i linje med förväntningarna.

Storbolagsindexet OMXS30 hölls tillbaka av nedgångar i indextunga H&M, som backade 1,5 procent, samt Ericsson som var ned 1,4 procent. Störst stöd till börsen kom från verkstadsbolag som Volvo med en uppgång på 1,3 procent samt ABB upp 0,9 procent. Lundin Petroleum hade också en bra dag med en uppgång på 1,6 procent.

Mätteknikbolaget Hexagons delår kom in precis över förväntningarna när det gäller lönsamheten, ställt mot SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät. Under kvartalet fick vinsten stöd av positiva valutaeffekter och besparingsprogram i Schweiz och USA.

I delårsrapporten skrev vd Ola Rollén att Hexagon känner sig trygga i att kunna skapa organisk tillväxt och marginalexpansion, men att där dock råder fortsatt osäkerhet på tillväxtmarknader.

Handelsbankens aktieanalytiker bedömer inte att rapporten kommer att föranleda några större prognosförändringar kring Hexagon. Marknaden gillade dock inte bolagets besked fullt ut utan ställde ned aktien 1,5 procent.

Högt upp omsättningslistan återfanns återigen biometribolaget och småspararfavoriten Fingerprint Cards, vars aktie adderade 5,8 procent utan några större kända nya besked. Aktien var den näst mest omsatta för dagen och kursen stängde vid ett nytt all-time-high på 238 kronor. Sektorkollegan Precise Biometrics låg också högt upp på listan över mest omsatta bolag i Stockholm med en uppgång på 6,0 procent.

I läkemedelssektorn föll forskningsbolaget Active Biotech 6,3 procent i spåren av utökad förlust i årets andra kvartal. Bolaget preciserade även kring de neddragningar man står inför till följd av tidigare meddelade avbrutna satsningen på tasquinimod.

Spelbolaget Unibet meddelade att de har förvärvat iGame Holding för 59 miljoner euro, med en tilläggsskilling på maximalt 20 miljoner euro. I samband med transaktionen räknar spelbolaget med synergier och ökade marknadsandelar på kommande omreglerade marknader i Norden. Unibet steg 3,0 procent.

Rederikoncernen Viking Supply Ships bjöd på lägre omsättning, ebitda och rörelseresultat i andra kvartalet. Aktien tappade 0,9 procent.

Flygbolaget SAS uppvisade oförändrad total passagerartrafik (RPK) i juli. Samtidigt som juni månads yield, det vill säga intäkt per passagerarkilometer, steg med 4,8 procent valutajusterat, vilket var bättre än bolagets förhandsguidning om ett svagt negativt utfall. Aktien var upp 3,2 procent.

Orexo, som under veckan haft en bedrövlig utveckling i skenet av att bolagets läkemedel Zubsolv, för behandling av opiatberoende, togs bort från försäkringsbolaget CVS Caremarks lista över subventionerade läkemedel från årsskiftet 2015/2016, föll med ytterligare 8,5 procent under fredagen.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s