Klart högre kurser på Stockholmsbörsen, VD-byte i Sandvik

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde veckans första handelsdag klart över nollstrecket. Optimism från Grekland där det finns goda utsikter för en överenskommelse mellan landet och dess långivare gällande finansiering av nya lån gav stöd åt marknaden. Sandvik stod för dagen i rampljuset sedan TV4 uppgett att bolagets vd, Olof Faxander tvingas avgå vilket vid stängning bekräftades av Sandvik via ett pressmeddelande.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 1,5 procent till 518 samtidigt OMXS30-index steg 1,5 procent till 1.637. Omsättningen var 13,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

I Aten uppgavs kreditgivarna efter förhandlingar ha enats om ett utkast till ett avtal om ett finansiellt stödprogram för Grekland. Avtalet ska nu godkännas av Greklands parlament, EMU:s finansministrar och parlament i vissa euroländer. Förhandlingarna avser finansiering upp till 86 miljarder euro i nya lån. Finansieringspaketet måste vara klart senast den 20 augusti då Grekland har en återbetalning som förfaller till ECB.

Vidare uppgav källor till Reuters på måndagen att de grekiska bankerna kan motta en kapitalinjektion på upp till 10 miljarder euro så snart räddningsprogrammet är i hamn, och innan den Europeiska centralbankens stresstester av banksystemet är färdiga.

Bland svensk statistik steg industriproduktionen under juni med 1,2 procent i årstakt och -1,0 procent jämfört med månaden innan, enligt SCB. Analytikernas förväntningar låg enligt SIX News enkät vid +2,3 procent respektive -0,2 procent.

I bolagsväg handelsstoppades Sandvik strax efter lunchtid sedan TV4:s ekonominyheter uppgett att bolagets vd Olof Faxander fått sparken och kan komma att efterträdas av Wärtsiläs vd Björn Rosengren. Vid börsens stängning bekräftade Sandvik uppgifterna om vd-bytet via
ett pressmeddelande.

Olof Faxander har från och med idag lämnat sin tjänst som vd och koncernchef och kommer ersättas av Björn Rosengren som tillträder som sin nya post den 1 november 2015. Tillförordnad vd blir nuvarande finanschefen Mats Backman. Sandvik kommer i och med nyheten hålla en telefonkonferens under morgondagen.

Sedan TV4:s uppgifter spridit sig ut i marknaden hann Sandvik-aktien inför handelsstoppet, inom loppet av drygt 10 minuter, stiga nära 3 procentenheter till +3,9 procent för dagen. Kursen är stoppad på 90,20 kronor som senast, högsta notering innan stoppet hann bli 91,60 kronor.

Gruvbolaget Boliden lyfte 5,6 procent efter sektorstyrka i Europa och att UBS höjt rekommendationen till köp, från tidigare neutral. Samtidigt justerades riktkursen upp till 200 kronor, från tidigare 180 kronor.

Ericsson klättrade 2,6 procent efter att ha fått en order från Telenor för att som enda leverantör genomföra en fullständig uppgradering av Telenors svenska kärnnätverk. Uppgraderingen ska
möjliggöra bland annat voice over LTE (VoLTE) samt wifi-samtal för Telenor-kunderna.

Astrazeneca avancerade 0,4 procent efter att dess dotterbolag Medimmune ingått i ett samarbetsavtal med Inovio Pharmaceuticals med syftet att utveckla cancervaccinkandidater. I samband med avtalet får Medimmune exklusiva rättigheter till HPV-cancer-vaccinkandidaten
INO-3112.

Bland övriga storbolag gav Nordea, Handelsbanken och H&M stöd åt index med noterade uppgångar om 0,8, 1,9 respektive 1,0 procent.

Biometriaktiernas uppgång tycktes inte visa tecken på att avta. Efter en uppföljningsorder för 0,9 miljoner kronor från en del av USA:s försvarsdepartement stängde Precise Biometrics 15,5 procent
högre.

Precises större biometrikollega Fingerprint avancerade också men med mer modesta 2,9 procent under hög omsättning.

Nicoccino som är noterat på First North rusade med 60,6 procent efter att ha erhållit patentgodkännande i USA.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s