Successivt lägre på Stockholmsbörsen efter ännu en devalvering

Kurserna drogs successivt lägre och lägre och Stockholmsbörsen stängde rejält på minus på onsdagen. Utvecklingen var i linje med tunga nedgångar ute i Europa efter ännu en
valutadevalvering av den kinesiska centralbanken.

SIX Generalindex hade vid stängning tappat 2,3 procent till 501 medan OMXS30-index backade 2,5 procent till 1.575. Omsättningen var 17,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 23,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Sommarstiltjen med låga volymer kanske därmed är över nu då genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen vanligen är omkring 13-15 miljarder.

Kinas centralbank, PBOC, följde tidigt på onsdagen upp med ytterligare en devalvering av landets valuta yuan, efter att tidigare ha skrivit ned värdet på valutan på tisdagen. Devalveringen i dag uppgick till omkring 1,6 procent medan gårdagens devalvering var 1,9 procent.

Kina styr valutakursen genom en officiell mittpunkt, där valutan tillåts att variera maximalt två procent per dag. Inför tisdagens devalvering hade valutakursen mot dollarn legat närmast fast sedan en tid tillbaka.

Kina-exponering var gemensam nämnare för många av de storbolagsförlorare som pressade index mest. Låsjätten Assa Abloy tappade här 3,8 procent medan skogskoncernen SCA var ned 3,5 procent. Sandviks smekmånad efter vd-bytet kan också vara över då aktien backade 2,4 procent.

ABB föll 2,7 procent trots att stororders värda totalt 210 miljoner dollar från saudiska SEC meddelats.

Indextunga Nordea, -3,3 procent, var svagaste kortet bland bankerna efter gårdagens besked om planerat vd-byte från Christian Clausen till Casper von Koskull i höst. SvD Näringsliv erfar att svenska Finansinspektionen varit tveksamma till om Clausen borde fortsatt i rollen efter årets varning för bristande penningtvättsrutiner.

De övriga storbankerna var inga starka kort de heller: -2,3 till -2,7 procent sågs i Handelsbanken, SEB och Swedbank.

Industrivärden har utsett riskkapitalbolaget IK Investment Partners Helena Stjernholm till ny permanent vd från och med september. Med tunga innehav i flera Kina-exponerade bolag var Industrivärden-aktien ned 3,0 procent.

HiQ kom med en starkt andra kvartal där resultatet före skatt steg med 42 procent och rörelsemarginalen förbättrades till 11,1 procent. IT-konsult-aktien lyftes med 3,5 procent.

IT-konsultkollegan Softronic släppte kvartalssiffror som gillades ännu mer av marknaden, med en ökning av resultatet före skatt om 36 procent trots att resultat belastats med engångskostnader. Den aktien steg 7,0 procent.

Björn Borg vände till förlust och aktien sågs ned 7,8 procent. Klädbolaget är inte nöjda med utvecklingen i Storbritannien.

Solenergiföretaget Etrion mångdubblade den rapporterade nettoförlust men tappade även på ebitda- och kassaflödesraderna. Nettoresultatförsämringen var hänförlig till lägre priser i Italien, ogynnsamma valutor och nedskrivningar i Chile. Aktien tappade 12 procent.

Diamantutvinnaren Lucara nära halverade andra kvartalets resultat och skruvade ned helårets intäktsprognos något. Aktien föll 9,7 procent.

I övrigt makroflöde fortsätter de politiska krafterna arbetet med att snickra ihop ett lånepaket åt Grekland. Ett extrainkallat möte mellan finansministrarna i Eurogruppen kommer att hållas på fredag för att ta ett beslut om överenskommelsen, meddelades det sent på eftermiddagen.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       501   -2,3   +9,9
OMX Stockholm 30       1575   -2,5   +7,5
SIX Return index       937   -2,3  +13,4
SIX Sverige cykliskt 15    435   -2,9   +9,2
SIX Sverige defensivt 15   528   -1,7  +17,3
SIX Volatilitetsindex    19,2  +28,4  +23,3

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s