Stockholm avslutar i dur efter minskad Kina-oro

Stockholmsbörsen stängde i positivt territorium i linje med uppgångarna på Europabörserna. Stöd tycktes komma från minskad oro om Kinas ekonomiska hälsa, trots att dess centralbank återigen devalverade yuanen även på torsdagen. Holmen backade något medan Oriflame steg efter respektive bolags delårsrapport.

SIX Generalindex var vid stängning upp 1,2 procent till 507 medan OMXS30-index ökade 1,2 procent till 1.594. Omsättningen var 12,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Kinas centralbank, PBOC har under torsdagen genomfört en tredje devalvering av yuanen. Dagens nedskrivning på 1,1 procent var något mindre än de två föregående nedskrivningarna på 1,6 respektive 1,9 procent i onsdags och tisdags. Centralbanken uppgav i samband med beskedet att det inte finns någon anledning för yuanen att försvagas ytterligare och att valutan kan stärkas i takt med att marknaden stabiliseras.

I rapportflödet redovisade Holmen ett rörelseresultat på 435 miljoner kronor i det andra kvartalet vilket gav en rörelsemarginal på 10,5 procent. Det var sämre än analytikernas förhandstips om ett rörelseresultat på 468 miljoner samt en marginal på 11,6 procent, enligt SIX News/Inquiry Financials konsensus.

Marknaden svarade med att handla ned skogskoncernens aktie med 1,4 procent till 241,70 kronor.

Bättre gick det för Oriflame som avancerade 5,5 procent trots att morgonens delårssiffror kom in sämre än väntat. Nettoresultatet landade på 9,1 miljoner euro i det andra kvartalet, vilket var lägre än analytikernas konsensus vid 13 miljoner.

Kosmetikabolagets vd Magnus Brännström beskrev i rapporten hur ”timingeffekter” bidragit till en lovande start på tredje kvartalet men att koncernen står inför en utmaning i att vända volymtrenden under perioden.

Bland övriga storbolag gav Atlas Copco, Ericsson och Hennes & Mauritz mest stöd åt index med noterade uppgångar om 3,4, 2,3 respektive 1,0 procent.

Kinnevik-delägda Zalando höjde i samband med sin delårsrapport prognosen för 2015 års intäktstillväxt, vilket bidrog till att lyfta innehavet med 6,3 procent på Frankfurtbörsen. På Stockholmsbörsen steg Kinnevik med 1,7 procent.

Concordia redovisade något bättre resultat före skatt samt 22 procent omsättningsökning. Tankrederiföretaget rapporterade också att den säsongsmässiga nedgång som brukar prägla tankmarknaden under det andra kvartalet uteblev. Aktien steg 0,5 procent.

Dagens börsvinnare var Invisio med en uppgång på 23 procent. Via sin brittiska partner Marlborough Communications har bolaget tilldelats ett kontrakt i Storbritannien och förväntar sig i och med det en stor order värd cirka 130 miljoner kronor.

Störst bland börsförlorarna var Nordic Mines som under dagen redovisade fortsatt minusresultat med utebliven nettoförsäljning av guld och silver. Aktien var ned 7,7 procent.

Opus dotterbolag i Chile har tilldelats en tredje koncession för att designa, bygga och driva tre bilprovningsstationer i Santiago. Enligt bolaget väntas kontraktet börja generera intäkter under andra halvan av 2016. Opus klättrade 1,2 procent.

Medicinteknikbolaget Bactiguard och läkemedelsbolaget Lidds utökade sina förluster i andra kvartalet 2015 jämfört med motsvarande period 2014. Aktierna syntes 4,2 respektive 7,8 procent lägre.

I rekommendations- och riktkursflödet har Goldman Sachs dragit ner Securitas till sälj från tidigare neutral och sänkt säkerhetsbolagets riktkurs från 118 till 105 kronor. Securitas backade 1,4 procent till 114,10 kronor.

SEB sänkte sin rekommendation för teknikkonsultbolaget HiQ, som släppte rapport på onsdagen, till behåll från tidigare köp. Riktkursen ligger kvar vid 47 kronor. Aktien handlades ned 1,5 procent till 46,80 kronor.

Oljebolaget Africa Oil är sist ut att presentera sin delårsrapport som väntas släppas klockan 23.30 i kväll. Aktien stängde inför det med en uppgång på 2,0 procent.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 507 +1,2 +11,3
OMX Stockholm 30 1594 +1,2 +8,8
SIX Return index 949 +1,3 +14,8
SIX Sverige cykliskt 15 444 +1,7 +11,4
SIX Sverige defensivt 15 530 +0,6 +17,7
SIX Volatilitetsindex 17,7 -8,0 +13,4

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s