Svaghet i storbolagen på Stockholmsbörsen inför Greklandsbesked

Stockholmsbörsen försvagades genom fredagshandeln. Att Kina signalerade åtminstone tillfälligt devalveringsuppehåll förmådde inte tända riskaptiten i aktier på nytt. Marknaden ville istället veta huruvida EMU-länderna kan enas kring att implementera Greklands tredje räddningspaket, där det välbevakade finansministermötet fortfarande pågick vid stängning.

Bland bolagsspecifika nyheter levererade Nibe en rapport som gillades av marknaden samtidigt som indextunga TeliaSonera pressades av nya korruptionsanklagelser i Centralasien.

Breda SIX Generalindex stängde 0,2 procent lägre vid 506 medan storbolagsindexet OMXS30 backade 0,5 procent till 1.587. Omsättningen var 11,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Denna eftermiddag inledde EMU-områdets finansministrar, den så kallade Eurogruppen, nya diskussioner kring förslaget om att betala ut ett tredje nödlånepaket till medlemslandet Grekland, vars parlament i dag röstat igenom sitt stöd för paketet.

Internationella valutafonden IMF står dock i en ny kommentar fast vid tidigare krav på skuldlättnader för deltagande i ett nytt grekiskt paket, något som bland annat Tyskland motsatt sig. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble ska i dag dock ha uppgivit sig vara optimistisk inför utsikterna att kunna finna en lösning vid dagens möte.

Störst negativ indexpåverkan i Stockholm kom från Nordea och Teliasonera, ned 0,9 respektive 1,9 procent. Bland dagens få storbolagsvinnare var det H&M:s uppgång på 0,5 procent som var det största stödet till OMXS30-index.

Gällande TeliaSonera rapporterade Dow Jones Newswires att telekomoperatören, tillsammans med Amsterdambaserade Vimpelcom och ryska MTS, anklagas för att ha betalat ut mutor i Uzbekistan för cirka 1 miljard dollar i syfte att säkra affärer i landet.

Dagens största delårsrapportör var Nibe, vars rapport räckte till att lyfta aktien 5,6 procent. Resultat efter finansnetto på 344 miljoner var 5 procent bättre än den konsensusbild som SIX/Inquiry Financials analytikerenkät hade målat upp inför rapporten. Handelsbanken noterade en positivare guidning jämfört med den vid föregående Nibe-rapport.

Bland övriga rapportörer steg private equity-konglomeratet Ratos med måttliga 0,4 procent. Vd Susanna Campbell beskrev en fortsatt het transaktionsmarknad i vilken Ratos prisdisciplinerat vill försöka få till ytterligare ett förvärv innan årets slut.

Elekta tappade 3,7 procent. Efter en kursmässigt jobbig resa på senare tid får medicinteknikbolagets aktie den 31 augusti lämna MSCI Global Standard index. Elekta tas därefter upp i MSCI Global Small Cap index istället.

Högt upp i omsättningslistan återfanns återigen de haussade biometribolagen och småspararfavoriterna Fingerprint Cards och Precise Biometrics. Som dagens högst omsatta aktie på Stockholmsbörsen för dagen tappade Fingerprint 7,8 procent medan Precise, som elfte mest omsatt, rasade 17 procent.

Torsdagens delårsrapportör Holmen får höjda rekommendationer av SEB och Handelsbanken, medan Credit Suisse väljer att sänka. Aktien steg 2,8 procent.

Clas Ohlsson inkom med en 9-procentig månadsförsäljningsökning för juli. Aktien var upp 2,2 procent.

Index Senast I dag % I år %

SIX Generalindex 506 -0,2 +11,0
OMX Stockholm 30 1587 -0,5 +8,3
SIX Return index 946 -0,2 +14,6
SIX Sverige cykliskt 15 441 -0,5 +10,5
SIX Sverige defensivt 15 529 -0,1 +17,5
SIX Volatilitetsindex 17,9 +1,1 +14,6

 SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s