Börsen stängde under nollan efter oro kring Kina

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades genomgående i negativt territorium under tisdagen och stängde handeln under nollstrecket. Riskaversionen berodde på fortsatt oro kring hälsan i den kinesiska ekonomin vilket fick asiatiska och europeiska börser på fall.

Dagen har även innehållit flera småbolagsrapporter där Precise Biometrics stod som klar vinnare vilket även gav stöd åt sektorkollegan Fingerprint.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat 0,4 procent till 506 medan OMXS30-index backade 0,6 procent till 1.584. Omsättningen var 12,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring
13-15 miljarder.

De asiatiska börserna noterade breda nedgångar på tisdagen, tyngda av gårdagens bomb i Bangkok och oron för utvecklingen i Kina. Efter måttliga nedgångar under större delen av handelsdagen rasade indexen Shanghai Composite och Shenzen A i den sena handeln med 6,2 respektive 6,6 procent.

I statistikväg var de svenska hushållens konsumtion upp med 0,3 procent i säsongsrensade värden mellan juni och maj. I årstakt steg hushållskonsumtionen med 2,4 procent, enligt SCB. Det kan jämföras med konsumtionen i maj som ökade 2,3 procent i årstakt.

Bland svenska bolag delårsrapporterade kursraketen Precise Biometrics innan börsens öppning. Resultatet före skatt blev -7,9 miljoner kronor, mot fjolårskvartalets -9,7 miljoner.
Nettoomsättningen uppgick till 10 miljoner kronor, att jämföra med 7,0 miljoner i fjol.

Aktien öppnade handeln genom att rasa med 22 procent för att sedan återhämta sig. Vid stängning hade aktien avancerat 9,5 procent vilket även drog med sig dess större sektorkollega Fingerprint som lyfte 10,1 procent. Båda aktierna var för dagen de överlägset mest omsatta på
Stockholmsbörsen.

Bland andra högomsatta bolag syntes H&M som under gårdagen överträffade förväntningarna gällande försäljning under juli månad. Under dagen har flera banker justerat sina riktkurser för
klädföretaget. Danske Bank skruvade upp riktkursen till 395 kronor, från tidigare 370 kronor. Även HSBC höjde sin riktkurs till 375 kronor från tidigare 360 kronor. Bägge bankerna behåller köprekommendationen. Aktien stängde dock 0,7 procent lägre.

Fortsatt på analysfronten sänkte Handelsbanken sin rekommendation för aluminiumbolaget Gränges till minska, från tidigare öka vilket fick aktien att tappa 4,9 procent.

Bland storbolagen agerade Nordea, Handelsbanken och Sandvik för dagen sänke med noterade nedgångar om 1,0, 1,2 respektive 1,9 procent.

Formpipe backade 4,7 procent efter att ha redovisat ett resultat under andra kvartalet som i stort sett var i linje med motsvarande period i fjol. Flera vunna affärer har ännu inte bokförts och kommer att synas först i framtida kvartalsrapporter, skriver vd:n i rapporten.

Tethys Oil redovisade ett resultat efter finansnetto om 53 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015, vilket kan jämföras med 107 miljoner i fjol. Oljebolaget är fortsatt försiktigt positiva till sina möjligheter att genomföra förvärv.

”Oljeprisfallet är mer plågsamt för många andra oljebolag än det är för oss – ett tillfälle vi ämnar försöka utnyttja”, säger vd Magnus Nordin i kommentarerna i halvårsrapporten. Rapporten fick ett svalt mottagande av marknaden som handlade ned aktien 1,9 procent.

Industrigruppen Beijer Alma redovisade ett resultat före skatt på 125 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket var 116 miljoner kronor mer än under samma kvartal i fjol. Försäljningen uppgick till 927 miljoner kronor, att jämföra med 876 miljoner i fjol. Aktien föll 0,8 procent.

Fastighetsbolaget NP3 förvaltningsresultat uppgick till 50 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015, att jämföra med 20 miljoner kronor samma period i fjol. Fastighetsbolagets vd Andreas Nelvig sade till SIX News att man är övertygande om att man ska kunna fortsätta
förvärva och bygga nytt till överstigande målet om lägst 7,5 procents direktavkastning. Aktien stängde 1,0 procent högre.

Hemtextilkedjan Hemtex fördjupade förlusten under andra kvartalet 2015, men rapporterade samtidigt en försäljningstillväxt på samtliga marknader. För att stärka resultatet har bolaget initierat ett intäkts- och effektiviseringsprogram. Aktien sågs vid stängning 6,0 procent lägre.

Lucara Diamond lyfte 6,3 procent efter att ha rapporterat ett fynd av exceptionella diamanter vid dess gruva Karowe i Botswana. Vid fyndigheten har man bland annat funnit en typ IIa-diamant på 336 karat samt tre större diamanter på 184, 94 respektive 86 karat.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s