Breda nedgångar på börsen i väntan på Fed-besked

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades dagen igenom på negativt territorium och stängde onsdagens handel klart under nollstrecket. Fortsatt oro från Kina tyngde marknader runtom i Europa vilket även bidrog till negativ handel vid öppning i USA. Investerare inväntar dessutom kvällens viktiga penningpolitiska protokoll från den amerikanska centralbankens senaste möte.

SIX Generalindex hade vid stängning minskat 1,9 procent till 496 samtidigt som OMXS30-index backade 1,9 procent till 1.554. Omsättningen var 13,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Från Kina kom det fortsatta indikationer om landets ekonomiska inbromsning. En talesperson för det kinesiska handelsdepartementet uppgav att den kinesiska handeln är svagare än väntat och att exporten kan backa framöver.

Kinas statliga råd uppgav på onsdagen, med anledning av den ekonomiska inbromsningen att man ska erbjuda mer skattelättnader till landets småföretag.

Tysklands parlament röstade på onsdagen för att godkänna det tredje finansiella räddningspaketet till Grekland. 454 parlamentsledamöter röstade för räddningspaketet medan 113 röstade emot.

Dagens makroekonomiska höjdpunkt inträffar dock klockan 20.00 ikväll då den amerikanska centralbanken Federal Reserve presenterar sitt penningpolitiska protokoll från det senaste mötet i slutet av juli. Protokollet kan ge en fingervisning gällande tidpunkt för en första räntehöjning vilket lär sätta sin prägel på marknadens humör.

Bland svenska bolag noterades breda nedgångar där Electrolux var det enda av svenska storbolag som för dagen stängde i positivt territorium. Electrolux, som idag fick en säljrekommendation från Affärsvärlden stängde 0,3 procent högre dock med stöd av stark
branschdata från Nordamerika.

Affärsvärlden gav dessutom i dagens utgåva rekommendationen köp för Duni och Autoliv, medan Boliden fick rådet avvakta. Duni steg 4,1 procent samtidigt som Autoliv och Boliden tappade 1,9 respektive 3,6 procent.

Största indexsänke för dagen var H&M, Ericsson och Nordea med noterade nedgångar på 1,5, 3,4 respektive 1,6 procent.

Fingerprint Cards, som rapporterar imorgon halkade ned 4,5 procent. Även sektorkollegan Precise hade en tung dag och stängde 1,7 procent lägre.

Bland dagens rapporterande bolag återfanns ICA Gruppen som redovisade ett rörelseresultat, exklusive engångskostnader, som överträffade fjolårets resultat men gick in under marknadens
förväntningar. Resultatet tyngdes bland annat av att ICA Banken haft det ”lite kämpigt” resultatmässigt samt på grund av kostnader kopplade till integrationen av apoteksverksamheten. Aktien steg 1,4 procent.

Swedol redovisade ett nettoresultat om 17 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 17 miljoner under motsvarande kvartal i fjol. Bolaget uppgav dock att verksamheten i Norge ”inte är tillfredsställande”. Aktien tappade 1,5 procent.

Alimak sjönk 2,3 procent trots att bolaget redovisade bättre omsättning och orderingång för det andra kvartalet jämfört med i fjol.

Verisec som är noterat på First North rusade 9,4 procent efter att ha redovisat en omsättning på 15 miljoner under det andra kvartalet vilket kan jämföras med 12 miljoner under motsvarande period föregående år.

Bland övriga delårsrapportörer backade Pricer och Drillcon 5,5 respektive 12,0 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s