Fingerprint blev rapportvinnare och trotsade svag börs

Stockholmsbörsen tog rygg på dess europeiska motsvarigheter och nedgångarna utökades under torsdagseftermiddagen. Gårdagens Fed-protokoll och Kinaoro tyngde sentimentet samtidigt som ett par svenska delårsrapporter betades av och upphaussade Fingerprint stod som vinnare.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 1,4 procent till 489 och OMXS30-index hade backat 1,2 procent till 1.534. Omsättningen var 16,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Den minskade riskaptiten tycktes ha uppstått i spåren av att Federal Reserves penningpolitiska protokoll inte bjöd på några direkta signaler om en första räntehöjning i september. Samtidigt hängde orosmolnet om en ekonomisk inbromsning i Kina kvar. Uppgifter som Reuters tog del av pekade också på att Greklands premiärminister Alexis Tsipras väntas utlysa nyval senare på torsdagen.

Bland de svenska storbolagen på OMX30-listan tyngde Ericsson och Nordea, ned 2,3 respektive 1,4 procent. Boliden och Lundin Petroleum var de enda av storbolagen som undvek negativa noteringar, upp 0,6 respektive 1,8 procent vid stängning.

Mycket fokus riktades mot Fingerprints efterlängtade delårssiffror. Efter att bolaget tillsammans med parhästen Precise Biometrics handlats i toppen av omsättningslistan den senaste tiden har marknaden med spänning väntat på delårsresultaten.

Fingerprint vände till en rörelsevinst om 65 miljoner kronor och uppvisade ett positivt kassaflöde från rörelsen om 50 miljoner i det andra kvartalet. Vidare spår bolaget ett ännu bättre rörelseresultat i det tredje kvartalet samtidigt som man skruvade upp prognosen för 2015 års intäkter från 2,2 till 2,5 miljarder kronor.

Facit för Fingerprint-aktien blev en uppgång om 16 procent till stängningskursen 272,50 kronor. Precise Biometrics hakade på och steg 5,3 procent.

Volvo pressades ned 2,1 procent. Koncernens månadsleveranser av lastbilar i juli uppgick till 15.586 stycken, vilket var sämre än 16.327 som väntades enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. Både Europa och Nordamerika var sämre än väntat under månaden.

Resultatet före skatt i New Waves delårsrapport var en stor besvikelse i förhållande till analytikernas tips och aktien straffades med en nedgång på 6,7 procent. Bolaget hade tidigare flaggat för att resultatet skulle tyngas av ökade investeringar och valutakursförändringar. Vd var trots utfallet nöjd med resultatet.

Även läkemedelsbolaget Medivir bommade analytikertipsen med sitt resultat före skatt. Vidare flaggade bolaget för ökad konkurrens på hepatit C-området där man verkar med sitt läkemedel Olysio. Medivir ställdes ned 3,1 procent.

Hotellfastighetsbolaget Pandox släppte sin första rapport som noterat bolag och resultatet före värdeförändringar och skatt var närmare 16 procent bättre vad som väntades, enligt SIX News/Inquiry Financials analytikersammanställning.

Vd Anders Nissen verkade nöjd i sin rapportkommentar och guidade vid konferensen för lägre investeringsbehov framöver. Pandox syntes 2,4 procent högre.

Fortsatt inom fastighetssektorn redovisade Hufvudstaden ett rörelseresultat före värdeförändringar på 271 miljoner kronor för perioden april-juni, som ställdes mot förväntningar på 284 miljoner enligt SIX News/Inquiry Financials estimat. Aktien tappade 1,7 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s